Name:
Email Address:
No. Telefon :
Anda Berminat Untuk? : Turun Berat Badan
Tambah Berat Badan
Improve Kesihatan
Improve Kulit Muka
Kecergasan & Tenaga
Healthy Breakfast
Extra Income
Lokasi Anda?
Pernah menjadi Herbalife Distributor / Ahli?:

This form powered by Freedback

Thursday, February 27, 2014

Terjebak sudah!!! BABYWEARING ^__^

Bismillah..

"have you had your shake today?"


Biasanya lepas bersalin orang akan cerita pengalaman ade anak pulak, pengalaman mengandung dengan herbalife ke atau breastfeeding journey ke... TAPI, aku tak..terus lompat ke Babywearing. 



Hurmm.. disebabkan aku sekarang dah jadi mommy kan, aku kene amek mase sikit nak keluarkan satu entry hahaha. Ni Anis Amalina laa ni suruh aku tulis blog pasal babywearing ni supaya mommy to be out there & mommy lain boleh share same same knowledge ni dan bolehla share dengan yang lain :)

Sejak ade baby, aku belajar banyak tentang nature baby ni.. And membuatkan aku suke dengan babywearing..Addeena lahir with historical background yang lain drpd lain...stress during labour, and sensitive sikit dengan environment membuatkan Addeena cepat menangis sikit daripada yang lain. Alhamdulillah sejak masuk 3months ni, makin better, makin comel, makin baik, makin menyejukkan hati! Muahhhxxx. we Love you!

Aku found out pasal baby carrier ni bile one of Herbalife famous blogger (Herbalife distributor) start to wear baby wrap. Aku terus interested! Aku pun beli babywrap tapi its actually a wrap with a double loop..Bila aku pakai praktis kat rumah mase Addeena dalam pantang, dia suka! terus tido.. Tapi bile nak masuk 2bulan, ade perangai fussy dia yang dia rimas dengan babywrap tu. So, aku start scrolling kat group famous ni "Malaysian Babywearers". Kalau ade FB, boleh google and join this useful group! seriously best sangat!

Aku pun mencari cari jawapan macam mane nak bagi anak aku suke masuk wrap. At last, terjumpe satu page ni "Baby Wearing by BabyUltra" Boleh like page ni kat FB! Kedai BabyUltra ni kat Bangi je. Aku buat appointment dengan Consultant Babywearing kat BabyUltra. Sangat memudahkan aku. Wee...Recommended. Start daripada tu aku jatuh cinta dengan woven wrap plak. Haha. End up aku beli satu untuk aku. Yang preloved je tapi Excellent Use Condition la. Alhamdulillah =) Kat mane nak beli.. Boleh beli kat "Malaysian Babywearers FSOT and Rental" Boleh cari kat FB. Semua orang ade FB kann. Kat sane dah lengkap semua TICKS rules about babywearing safety.


InsyaAllah anak kita selamat daripada Hyp Dysplasia. Boleh refer kat sini : http://www.mamapeduli.info/2013/09/risiko-baby-carrier-baby-seats-kepada.html

My Babywearing pics :
at Tesco Kajang nursing room

flyering kat Taman Tasik Cempaka

 test test kat rumah.

Mid Valley. ok yang ni fail..sebab rail macam longgar. Hoho

flyering kat Tasek Cempaka

Well, baru je nak belajar how to wrap your baby ni. Salah silap tolong betulkan. im NEWBIE !!
So far aku dah pass la cara nak wrap anak ni selepas beberapa kali praktis haha..dah boleh makan sambil babywearing, dah boleh menunaikan "hasrat" sambil babywearing, baru je try new skill breastfeeding sambil babywearing haha..

Kenapa kene gune kain yang panjang ni nak wrap anak?
Sebab anak aku baru 3bulan. Newborn atau baby yang less than 4months ni sesuai ring sling atau wovenwrap je! Tak sesuai SSC. SSC ni maksudnye Soft Sructured Carrier alaaa yang carrier yang biasa korang tengok tu :) Lagipun nak cari carrier yang sesuai dengan bentuk badan kita dan bentuk badan anak, bukan senang! So wrap memang fit sangat dan sesuai untuk orang yang kurus kecik. haha.
Lagipun cara wrap anak ni ala ala kampung kan, so kite back to traditional style la..hehe.

Kenape Babywearing sesuai untuk aku? 

  • Certain tempat tak stroller-friendly. Contohnya MANJAKU, Lowyat, 
  • Anak nangis kat stroller. Baby memang nature tak suke terasing daripada parents
  • Suke window shopping, & nak handsfree. So bile baby tidur kat dada kita, kita pun senang nak pegang tangan dengan suami haha
  • Bile mana aku nak walk and talk sambil flyering, anak aku sentiasa dalam dakapan aku. Dia pun tidur lena je dalam pelukan kita wee :)
  • banyak lagi la kelebihan babywearing. 
  • http://www.naturalchild.org/guest/laura_simeon.html
  • http://www.lalecheleague.org/nb/nbnovdec04p204.html



Yang terdekat untuk korang yang nak belajar more bolehla join event ni...



And kalau ade yang nak HERBALIFE pulak boleh contact no ni :
013-2751047 Fiza
013-9468784 Syamil

Haha =D