Name:
Email Address:
No. Telefon :
Anda Berminat Untuk? : Turun Berat Badan
Tambah Berat Badan
Improve Kesihatan
Improve Kulit Muka
Kecergasan & Tenaga
Healthy Breakfast
Extra Income
Lokasi Anda?
Pernah menjadi Herbalife Distributor / Ahli?:

This form powered by Freedback

Friday, December 13, 2013

[FAQ] : Kenapa berat susah atau lambat nak turun??!!

Bismillah..

Ramai tak kat luar sana mengeluh "kenapa berat aku ni tak turun-turun yee?" 
Lepasss tuu keep on mengadu, complain, merungut, mengeluh...~~


Dah diet, dah senaman....TAPI bile timbang..berat samee je!! tak turun mane pun. HURM. 
Ade beberapa sebab kenapa berat tak turun. ANTARANYA : 

1. AIR!!!!

Kalau BMI anda dikategori yang OBES, anda seharusnya minum LEBIH air! YEE, sekurang-kurangnya 6liter sehari. Boleh cuba macam ni, 3liter TEAMIX Herbalife + 3liter Air Kosong. Sebab badan kite pun perlukan air kosong jugak. Bila banyak minum Teamix, metabolisme badan pun tinggi, banyak minum air kosong lagi..lagi cepat lemak kite terbuang..Jadikan BUANG AIR KECIL itu habit BEST sebab setiap kali kite buang air kecil, kite buang lemak!! AIR = SPEED untuk LOSE WEIGHT =)

Lebih banyak penurunan BODY FAT, lebih banyak penurunan lemak bawah kulit anda. Simple ajee, minum air, body fat turun = Berat pun turun! wee :)

Ayat yang selalu kite dengar ;
"Saya dah minum banyak air, tapi berat tak turun pun"
Bile tanya balik "Berapa liter air awak minum?"
Orang tu jawab "Dah lebih 3liter dah, kekadang dapat 5liter"

OK, so harini aku belajar new things untuk orang yang still blur dia kene minum air berapa liter sehari untuk lajukan penurunan. Simple. Begini :

Berat anda sekarang DARAB dengan 0.07 = Jumlah liter air kene minum sehari 

Sekarang, boleh kira dan start minum konsisten selama 2minggu, nanti bolehla lihat hasilnya hehe. Bile timbang tak frust dah boleh lompat lompat gembira sebab ade penurunan yuhuuu ^__^

Nak EXTRA TIPS? Begini plak, bermula..
8-12thari    : mesti habiskan 2Liter Teamix
12-4thari : mesti habiskan 2Liter Teamix
4-8mlm   : mesti habiskan lagi 2liter air!!
TOTAL = 6Liter wehh! memang sesuai untuk orang yang 60kg and above

ALL THE BEST :D

2. SNACKING!!!

Snacking problem ni macam "silent killer" untuk orang yang lose weight ni! Sebab ape "silent killer"? sebab ianya berlaku tanpa kite sedari. Bahaya sangat hokeyy!! Habit..habit....tukar 360degree kalau nak KURUS hehe. 


Ade sumber yang saya tahu, kalau orang suke snacking ni dia memang kurang zat ye? haha. Same jugak dengan ibu mengandung yang mengidam, maksudnye kurang nutrisi? ye atau ye? :D
Snacking sangatlah bahaya...sedar-sedar anda dah terlajak pengambilan kalori anda untuk haritu, jadinye berat pun tak turun. Makanan ringan sangat sangat tinggi garam, lemak, gula. Haigooo!! memang kacaulaa body fat! Untuk mereka yang belum capai berat ideal, lagilaaa lagilaaa kene elakkan snacking. PENGORBANAN selalunya akan BERBALOI :') Pergh...berbaloi ok aku berkorban snacking untuk turunkan berat 20kg dulu.  wink wink *_^

Cara penyelesaian? 

TUKAR! UBAH! INI kalilah! Opsss :-)
Contohnye, Herbalife ade Chocolate Protein Bar yang sedap macam chocolate..nyum nyum. Bile lapar, kunyah-kunyah Chocolate protein bar tu. hehe. Sekali sekala bolehlaaa ngapp buah kee (epal, strawberries, oren, anggur) atau  Yogurts ke, kismis kee, kurmaa kee...but the best for me(husband ajarlaa) snacking GREEN APPLE!



3. KONSISTEN!!

HAAA, yang ni memang antara masalah besar..masalah besar..masalah serius untuk orang yang dalam program turun berat ni. Dalam setiap ape pun yang kite lakukan, kalau tak konsisten, memang takkan nampak hasil. Buat skali dua..lepas tu berharap turun sekilo dua kilo. memang TAKLAA!! Sangat penting untuk konsisten ni. Konsisten minum AIR, konsisten jaga makan, konsisten TAK SNACKING bukan-bukan. Kalau tak konsisten, takyah la nak mengadu kat "berat same jelaa.." "alaa, macam tak turun je" "kenapa ekk tak turun" "macam mane ye nak turun berat nii" 
Letihla dengar... Sendiri faham kalau diri sendiri tak dapat turunkan berat ni :)



Kalau kene minum air 6liter tuu, janganlaa harini dapat 6liter..esok 2liter( alasan : susahlaa sebab travel), pastuu esok lagi 4liter (alasan: terlupe nak minum air laa, tertido awal), esok lagi 3liter jee(alasan : suami cakap malulaa kendong botol air sane sini), luse plak dapat 5liter (alasan : alaa nak pecah perut, tak larat laa)....pastu bile timbang : "alaaa kenapa turun sikit jee" Bile tanye "konsisten tak 6liter sehari?"  "hehe, takkkkk" 
Nak seribu daya, TAKNAK seribu DALIH hehe. Pandai plak aku marah orang. hikk

4. EXERCISE!! SENAMAN BEB! SENAMAN!


Jommm belajar luangkan masa sehari 20minit untuk workout/senaman sekejapppppp je!! Kalau korang boleh spend tengok facebook/twitter/instagram selama 10-20minit, mesti korang boleh spend mase untuk exercise!! Banyak jenis exercise boleh buat, boleh google je kat youtube, download dari Apps kat henfon canggih korang !! Simple :-) Takde henfon canggih? buat senaman ringan kat rumah pun boleh tanpa kos. Jogging keliling rumah pun tanpa kos. heheh. Swimming best! Untuk aku, i will choose Swimming and Zumba! Mase aku diet dulu, aku pilih AEROBIK! Besttt!! Banyakk lagi jenis senaman boleh buat...

Yoga, berbasikal, main badminton, naik turun tangga, buat kerja-kerja rumah~

Persoalannya...NAK atau TAKNAK buat je...so BUAT ajeeeee

5. JANGAN BERLAPAR!


Jangan skip sarapan atau breakfast. Ramai orang yang beranggapan tak makan, boleh kurus. Salah! Aaaa tidakk....customer aku kalau berlapar memang berat tak turun. hehe. PERCAYA atau tidak, adalah lebih baik kalau kite makan 6kali sehari daripada 2kali sehari, TAPI makan 6kali sehari dengan kuantiti yang sedikit, rendah kalori dan tak banyak...bukan sampai senak! haha. Contoh :  Menu TURUN BERAT 

7am : Herbalife Shake
10am : Snacking Yogurt
2pm : Lunch meal nyum nyum
4pm : snacking Herbalife protein bar
8pm : Herbalife Shake
10pm : Snacking a lot of green apple + oren 

6. DAPATKAN COACH

Lastly, dapatkan coach!! 
Anda dah ade JURULATIH untuk program turun berat badan anda? 
Kalau anda beli produk herbalife sesuke hati dengan harga yang lebih murah dari ditetapkan, anda kemungkinan tiada coach! Hehe. Sesungguhnya David Bekcham dengan Lionel Messi pun ade coach untuk berjaya, anda juga perlukan coach kalau nak TURUN BERAT! Hehe. 

Allow me to coach you now! 
013-2751047 atau 013-9468784

kringg kringg...tett tettt..SMS~




Tuesday, December 10, 2013

Pengalaman melahirkan anak pertama :)

Bismillah...

Have You Had Your Shake Today? =)

Alhamdulillah. Dah 23hari pun bersalinkan anak, dah 23 hari pantang!! 21days to go woott woott! Nama anak dah pun kami berikan, Addeena Saffiyah Binti Abdullah Syamil. Our herbalife baby. hehe.

Syukur. Syukur. Alhamdulillah. Addeena Saffiyah dah semakin sihat =) 
Disebabkan Addeena kerap sangat nak menyusunyee, mommy pun penat lah jadinye. hehe. So, entry ni aku mula taip dari hari ke-19 berpantang lagi haha.

Ohhh! Harini nak share story atau pengalaman bersalin ni. Sebelum aku terlupe detik-detik indah ni..hehe. 

Estimated Due Date aku 17Nov2013(40minggu). Tapi rasanya semua ibu ibu mengandung kalau dah lepas 36minggu tu, semua rase tak sabar je..up to 38minggu...aku dah mula stress sebab baby aku tak engaged lagi, dah doktor cakap lambat lagi bersalin. Huu. Setiap hari aku nak jalan-jalan... thank you Sayang sebab selalu bawak saya jalan-jalan..bersabarjee melayan kerenah isteri huhu. Makan pun kuat giler dah masa ni :D

14Nov2013:
Pagi tu turun nak buat shake, mase tengah-tengah buat shake...tetibe ade rase something mengalir...cepat-cepat pergi check kat toilet, tup tup nampak darah bercampur lendir. Perasaan mase tuh EXCITED (ha!! baby dah nak keluar ke? yayy!) + NERVOUS. haha. Bile bagi tawu mama, mama cakap dah dekat tuh.. Tapi aku insist taknak ke hospital sebab takde contraction pun. Aku punye "tanda" untuk ke hospital ialah bile 5-1-1. hehe. 5minutes contraction for 1hour maksudnye. Lagipun Hospital Pakar An-Nur tak jauh dari rumah..2-3minit je..hee.

15Nov2013:
Tanda darah tak banyak seperti hari sebelumnya..tapi ade keluar 2-3 kali bile aku buang air. Still boleh buat aktiviti herbalife. No contraction. 

16Nov2013:
Ade tanda darah jugak. Tak banyak.Still boleh buat aktiviti herbalife sana sini. hehe..No contraction. 

17Nov2013:
Ade tanda darah. Lebih kurang 6-7pagi tu contraction setiap 10minit untuk lebih sejam... Mama cadangkan pergi hospital. Siap-siap pergi hospital. Sampai hospital contraction hilang!! kat mesin tuh pun tunjuk takde bacaan contraction..Bile Midwife check, takde bukaan, tapi rahim dah lembut. Dia suruh balik rumah. Kalau dah sakit malam nanti datang hospital. Siap bagi last word kat aku : "Jumpe kat Labor Room malam ni"  Fuhh. sabar jerr la. 
Dah start stress sebab takde bukaan plak. Hubby sambung kerja. Mama plak bawak aku ronda ronda Jaya Grocer Bangi untuk cepatkan jalan bukak. Haha.. Mase ni perasaan aku memang frust la dengan Midwife tu sebab reject aku balik. Aku pun makan dengan banyak lagi..konon untuk tenaga semasa bersalin heheh. 

Nak dijadikan cerita, malam tu pukul 10mlm, Syamil dah tertido awal.. Aku plak rase macam tak boleh tido sebab kat bawah tutt rase sakitt kesan sebab Midwife tu check tadi. Huu. 
1045mlm; aku start rase contraction yang sakit giler..!! berlarutan setiap 5minit. Makin lama makin sakit. Tapi aku still taknak percaya. kot-kot False Alarm lagi ke..
Pukul 12tgh malam; contraction tak stop.. 

18Nov2013:
Pukul 2pagi; Syamil terjaga tengok aku menggeletar sakit. Dia tanye nak pergi hospital tak? Aku diam macam nak taknak. Syamil pun mandi-mandi siap. Ajak ke hospital. Aku cakap tunggu pagi sikit (sebab ingat nak rehat dulu sebelum bersalin) Lagipun, kesian kat Mama,Papa &  Syamil nanti risau pepagi. Haha. 
Pukul 3pagi ; Syamil tanye nak milo panas tak? aku cakap NAK, tapi takde plak. Dia siap keluar pergi 7E beli Milo 3in1. 
Pukul 430pagi; Syamil dah terlelap..tapi tangan dia genggam tangan aku..setiap kali sakit aku akan genggam kuat tangan dia sampai dia terjaga-jaga. Hehe.
445pagi : tetibe aku rase macam ade benda mengalir laju...PRAPPPP rase macam BOCORRRR!! aku terus jerit..."SAYANGGGG!! AIR KETUBAN PECAHH!!!" 

Mase ni memang dah nevess giler sebab tau detik detik bersalin dah nak tiba. Bile sampai hospital, nurse usher masuk Labor Room! YaAllah...Labor Room wehh..Labor Room wehh..baby dah nak keluar.. Bile Midwife check, dah buka 4cm..TAPI baby dah berak plak dalam perut. Wuu. Doktor pun datang cek, doktor cakap baru 3cm.. Baby dah berak so akan bahayakan baby. Diorang start check heartbeat baby. Alhamdulillah, lepas 30minit..baby in good condition. Diorang tengok lagi next 30mins, heartbeat baby still good :) So proceed normal birthing. 

Aku memang tak boleh nak ingat semula berapa cm dah bukak sebelum bersalin. Sebab aku memang tengah sakit giler sebab nurse masukkan inducer kalau tak silap aku. Dah lame setiap 2jam, diorg increase kan mL yang masuk. So contraction jadi every 20-30seconds. Tak sempat nak rehat dari sakit. Mama dengan Syamil gilir-gilir temankan aku. Dah pukul 10pagi tu, kalau tak silap dah 7-8cm, dah makin sakit sangat sampai aku cakap kat Syamil, please stay dekat sisi aku. Aku genggam tangan dia mase menahan sakit sampai aku rase bersalah, aku pegang besi katil. T__T 

Syamil keep on berzikir sama-sama dengan aku. Ade 2-3 kali gakla mengeluh kat dia "Awak, dah tak tahan sangat" . Aku siap mintak nurse tuh.."Kak, saye nak gas..sakit sangat ni!"
"Kat sini takde gas..." Adoyaii...teruskan menahan sakit huhu. 
"Kak,boleh tak kurangkan sikit drip ni...sakit sangat ni!" 
Hehe. mengada-ngada kan..

Pukul 12tgh hari, aku suruh nurse check bukaan, Sister tuh cakap..dah 9cm..tapi kepala baby jauh lagi ni..tak engaged lagi. Ya Allah, mase tuhh aku cakap dalam hati..doktor, vakumm jelahh sedut je lah sampai keluar haha. Nurse tuh mintak aku teran..pastu dah teran-teran, dia cakap cube teran sambil mengiring plak..Aku follow je instructions dia. Tapi cara meneran aku salah! Dia cakap nanti baby tak keluar! Awak penat je. Akhirnya Syamil discover teknik meneran untuk aku. Hehe. Thank You Sayang! :-*

Pukul 1245tgh hari; aku cakap kat nurse.."Saye nak teran laa..macam nak teran ni.." Pastu bile dia check, rambut baby dah keluar. Hati dah berbunga-bunga! weee baby is coming!! Pastu sampai satu tahap tu..aku cakap kuat kuat "Saye tak tahan ni..saye nak teran baby keluar laa" Nurse tuh cakap..
"tunggu doktor japp...awak tarik nafasss hembus...tarik nafasss hembusss" 
"Mane boleh tunggu doktor!!..Ya Allah.."  "Awak tarik nafas...hembus..tarik nafas hembusss" Sabooo jelah!! Sambil tu dia siap-siapkan katil, letak alas, ikat kaki aku semua...fuhhh...!

Teran-teran banyak kali jugakla..sempat lagi respon kat doktor mintak hubby amekkan gambar baby keluar hehe. Dahla mase nak teran tu..sampaikan doa nabi Yunus pun aku lupe sebab kalut sangat nak teran time contraction datang..haha.."Laa..Laa..Laaa.." Nasib baik ade hubby kat sebelah tlg assist bantu aku istighfar semua. hehe. Alhamdulillah, pukul 113tengah hari, Addeena Saffiyah lahir ke dunia =) 
"Alhamdulillah3x....Baby girl!...Sayang...dia nangisssss" hik hik.  

We are now officially a parents :'D
Thank You Allah for this gift. Moga Addeena Saffiyah menjadi anak yang mukminah solehah yang memberi manfaat kepada Islam dan menjadi penarik kami ke Syurga. Aminnn.




my jewel of jannah :')
Addeena before-after botak! hehe

Addeena with Raisha! Nanti besar buat DMO herbalife same-same ye hehe



kasih Daddy :'D

Carrying baby Addeena Saffiyah for 40weeks is very meaningful and memorable but giving birth to her is priceless.  
-Mommy Addeena-