Name:
Email Address:
No. Telefon :
Anda Berminat Untuk? : Turun Berat Badan
Tambah Berat Badan
Improve Kesihatan
Improve Kulit Muka
Kecergasan & Tenaga
Healthy Breakfast
Extra Income
Lokasi Anda?
Pernah menjadi Herbalife Distributor / Ahli?:

This form powered by Freedback

Wednesday, March 31, 2010

pls take note ya!

kepada semua sahabat rakan taulan kekasih hati saudara saudari orang yang dikenali
dan yang tak dikenali,readers, silent readers and stalkers...
hehe...
paper final yang akan muncul pada esok hari dan hari sabtu..adalah subjek yang agak kritikal dari segi size+markah+lecturer and etc etc lah~
so, saya harap semua orang jage diri baik2 dan jgn buat hal dan jagelah hati+perasaan saya...
hihi
sebab saya nak fokus kat exam saya! saya perlukan ke-fokus-an 'itu'!
thank u ALL

Sunday, March 28, 2010

keyboard and mouse shortcut

woottt!! ape kes?? esok exam....sempat lagi update blog...hahaha
saje nak share satu perkara....gune keyboard pun boleh main shortcut2 taw korang..haha..
ok, ok..saya jer yang jakun/sakai kot....besela..buta IT. jarang nak discover nih..saya taw discover you tube jer..ekekeke......
hari tuh teruja tgk sorang jejaka kat sebelah main refresh-refresh page gune keyboard jer..dia tekan F5...dia tekan F5 utk refresh page jer, saya dah teruja. lawak kan...haha...
lepas tuh, semalam semalam lepas ataupun semalam dlu..ntah bile punyer smalam la..tak ingt actually..haha..search la kt google..."keyboard shortcut"....
ooo...ade byk lg rupenyer..huehue...*tetibe rase rendah diri sgt*...so, saya pun trus bookmark..sbb mls nk bace semua time tuh...haha. sbb saya lg rajin nak study sbjek utk exam esok...hahaha...
oklah...kalau korang tak taw...dan nak taw..dan nak blaja2 jugak mcm saya....
see ya!! doakan saya sihat & berjaya selalu 。◕‿◕。

Friday, March 26, 2010

dulu dan sekarang


(matriculation time-PJ campus-2007)
after 2years......


(Degree time-Kuantan campus-2009)


*wink*wink*

Wednesday, March 24, 2010

HACCP?

Masih ingat lg ke korang dgn entry ttg HACCP?
HACCP = Hazard Analysis Critical Control Point
click here
HAA...meh nak tunjuk kat korang cth2 makanan yang berada dipasaran..dibawah penjagaan HACCP..hehe..gaye ckp mcm byk jer contoh..sebenarnye..DUA jer..itupun sebab belek-belek makanan dalam bilik/hostel,dan.. perasan ade tanda/cop nih...wahh..tibe tibe rasa bangga sebab berpeluang belajar ttg "Halal&Haram in Food Ingredients and Processing"...so,peka dengan makanan! hehe...
BIOTECH FOR LIFE!!


Biskut Munchys Lexus & Perl Kacip Fatimah(power root) (gmbr senget la plak..tp nmpk jerkan HACCP? haha)



Tuesday, March 23, 2010

::FINAL EXAM SCHEDULE::

24 march : PROTEIN BIOTECHNOLOGY
29 march : HALAL & HARAM IN FOOD PROCESSING & INGREDIENTS
30 march : ENZYMOLOGY
1 april : BIOTECHNOLOGY, LAW & ETHICS
3 april : BASIC GENETIC ENGINEERING
4april : PHILOSOPHY OF SCIENCE

"bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian"

"usaha tangga kejayaan"

Sunday, March 21, 2010

ScienceSS Family Day 2010

First time join family day kuliyyah of science(KOS). dahla plak tuh..tarikh btul2 nak dekat2 ngn final exam date..21march,hari nih!!..24march start final exam...huhu. penat gilos.penat yg terbawa drpd hari sabtu(smlm)...bgn pagi2 tak mampu nk bukak mata, lepas subuh, ikutkann hati nk bummmm...zzzz....

Kalaulau saya nih bukan subcomm PC utk fmly day nih, sah2 saya x turun padang,dan itu bermakna x prnh join kos fmly day la...sbb nih kan first time. hakhak. dah 2nd year bru nk join. ish3...

Alhamdulillah..awal pagi td, x bpe nk hujan..renyai2 + halus2 aje..so..aktiviti/games dijalankan seperti biasa...terompah gergasi, spider web, silaturrahim, netball, futsal & musical chair.
game lain2 cancel(war game, helicopte, etc)..time musical chair tuh, ttbe jer hujan lebat gler..haha..main hujan..bez2..pijak2 lecak. pstuh lari2 dlm hujan..dari khemah rumah Coral ke urusetia byk2 kali sbb nk update mrkah final. hihi.

Mule-mule rumah coral dpt no.2, tp bile plus minus dgn markah flag,banner, hiasan khemah, etc2..rumah Coral jatuh ke no.3...haha, asalkan x dpt no last. biasela tuh game..adat la menang kalah!! lgpun kte sumerkan ber-FAMILY DAY!! balik2 t.hari tuh jer..mkn, solat, trus bummm tdo...ngntok, keletihan, kelenguhan disease melanda. kne re-charge energy nak study.

Dan lagi satu.., bgn2 tdo bace msg zura psl lab BGE report nk siapkan ptg nih.bile dtg2 je kt diorg, diorg ckp dh ciap...ekekekeke. syg zura ngn liz..muahhh3. thnx korang bertungkus lumus menyiapkan..nnt fza blnje mkn cdap2 ek..ckp jer nk mkn pe..hakhak.
juge..sayang sgtt.......kat Kuliyyah of Science..u guys ROCK the world!!!

Thursday, March 18, 2010

Emulsifier

HAI READERS & STALKERS!! ;p

Sebagai biotech student and muslim consumer, we should concern in buying foods that contain any type emulsifiers! watch out ppl, jgn tertipu dgn tanda halal yg dipaparkan!!...here are the list(click to enlarge the picture) of emulsifiers that contain pig fat!! so, to ALL muslim consumers, hafal/catit or at least cek mknn korang...plus separate it to all ur muslim frens..all d bez! pls alert..kat bilik sape-sape, yg ade twister, london roll, or any 'kek segera' better watch out!! kat mknn tuh ade emulisifiers nih..yg paling famous ade :
E110, E100 & E141...
p/s: khas untuk consumer yg suke mkn makanan ringan..


Wednesday, March 17, 2010

the sweetness of them


(click the pic to see what they wrote!!)

walaupun diorg tiga nih slalu kenekan aku, gelakkan aku, usik aku, sakat aku, buli aku, & juge support aku .. buat2 tak wish bday aku...tp tadi lepas cls....diorg bagi hadiah..hihi.tak sure la drpd abe+sueb, or abe+sueb+shahir....ape-apepun, thnx korang! friends forever..and may Allah guide us in everything we do. All d bez for our final exam!! oh, next semester will be our 3rd year in Kuantan!! ^__^

Tuesday, March 16, 2010

Study Week

hai readers...and silent readers!! exam is just around the corner...8days left..."i'm soooooooo nervous" (smbil tiru gaya Dr.Raj)..escpecially subject Basic Genetic Engineering. nih sume disebabkan mid term hari tuh yg fail. half of us failed in the exam. hmm, i dont want to fail in the final exam. i want to improve my cgpa. need to work harder for it..make my papa proud of me...make my mama happy of me! make my sister satisfied wit me..and be happy always as he wants me to be happy✿*゚‘゚・✿.

study fza study! chaiyok2!!

Monday, March 15, 2010

currently listening to this song babes ♪♫ ♪♫

─═☆ enjoy ☆═─


video

Ahli Fiqir-Derita Merindu

Sunday, March 14, 2010

22

Alhamdulillah, chapter 22 begin. walaupun dgn starting yg susah ingin digambarkan perasaannya. But, thanx to mereka: Liz, Zura, Apin, Ain, Imah, dan Aiza! i heart u babes. huhu. sorry to zura n liz gk, sbb buat mcm muka takde perasaan bile tgk kek depan mata. maybe sbb dh set mind, korang dua ade masalah itu ini, rupa2nya kene tipu. ahaaa.. tgh mood sedih-sedih minggu ni, boleh plak korang buat fza susah hati n tipu fza. . huhu.huk huk btw, thank u so much for ur successful plan of that blast celebration of mine=)

Tapi, skrg, takdela sedih sgt....my life was much better than last week..Alhamdulillah.i'm done solving my problem with my own way..i keep this to myself as a secret. i dont mind. as long as i'm happy...but still,nak buat ape-ape pun tak de semangat sgt..tp..nak mkn dah ada selera sket, cuz i need energy to continue my life, i believe he also hope me for the best of my life...
Not to forgot, thnk u for ALL wishes from ALL beautiful ppl! sorry sgt2 kpd yg aku tak sempat nk reply kat msg/fb..byk sgt..huhu..mybe ada yg terlepas pndg..ampun! =(

Here are some pictures, i wish i can share the story with him. em, aa..jgn mengharap
p/s: hish.. npela pp aku tembam je tp bdn kurus!!(kurus? ha, perasan sudeyy~)

143

143? I LOVE YOU? emm...it is not...
143 = 14.3.2010

i wish i can smile a day long...
but...
i'm not =(


today is my birthday!




Saturday, March 13, 2010

Oh!!


oh readerS!!

my
birthday

is
tomorrow.

^__^

Family Management & Parenting

Alhamdulillah. habis jugak kelas yg paling boring sepanjang sem nih selain RKUD. hukhuk. kelas ptg 5-7 nih mmg memenatkan dan bosan2. stress. ok, ok, tak payah stress dah, dah exempted pun class tuh,,,smg dapat A lah..ameenn..doakan saya ye.
class nih dibimbing oleh........Bro.Hisham(lecturer accounting kpd rumet-rumetku)
Hari tuh, selasa lepas, masa sir nak habiskan Public Speaking part kt dlm class, sir suh sume yang tak buat lg..pegi buat drama la knon2 kt depan.,
tajuk:POLIGAMI..
hah, mmg lawak gle...smpai ade org tegur aku gelak kuat sgt. ops..terlebih sudah. masa tuh mmg rase btol2 kat dlm cls parenting,tipis skali peluang utk sir berckp ttg course nih setiap kali cls..asek merapu jer biasenyer... then,ha.. at the end of the session, ktorg mcm wat diskusi ttg poligami nih..and diskus psl masalah2 perkahwinan yg timbul seperti...mahar, wali hakim, dan sir pun ade kongsi2 pengalaman dia ttg masa mula-mula kawen dlu. dia ckp, dia sendiri dtg sorang2 pegi melamar isteri dia kt rumah perempuan tuh. (wah.....sgt berani..kagum2!!)
aku juga mahu suami bercirikan itu...
oh..aku juga mahu kahwin..
teringat plak kt cls smlm, alyn pasang lagu selamat pengantin baru..bez2!
"slmt..pengantin baru....bahagia hingga ke ank cucu...lalalala"

"Allahumma sa'khirli yakhtibuni wayatazauwajubi, wayakunu sahibaNli fiddunya waljannah"




INSULIN

ok, kali nih nak ckp psl insulin.Insulin is a hormone. And like many hormones, insulin is a protein.

Sbnrnye, nak crite psl ape yg ktorg belajar drpd class Basic Genetic Engineering-by Dr.Raj pulak..
Insulin yang paling femes skali dihasilkan drpd porcine(babi). Insulin ni jugak yg 100% keberkesanannya terhadap pesakit..manakala insulin yg dihasilkan dprd bovine plak 99% je keberkesanannya. dan akan timbul side side effect cthnyer spt swelling leg, thyroid(yeke?) and etc etc.
so, Dr. Raj pun tnye, "adakah makruh kalau kte gune Insulin fr porcine nih?" sbb sblum tuh dia ade tnye ape maksud makruh. huhu. ade la 2-3 sister+brother yg voluteer meluahkan pendapat masing-masing. tapi, bg saya, klau dh terdesak and under certain circumtances, kite terpaxe la menerima insulin drpd porcine ni untuk menyelamatkan nyawa kita. ye tak? dprd nak tanggung sakit2 lain kemudian hari...
Ape-apepun, bidang bioteknologi skrg dah semakin maju..kita boleh gunakan teknik recombinant DNA utk mencipta alternatif insulin..cth seperti Humulin(rase mcm ade blaja, hihi).
tapi x sure plak keberkesanan Humulin nih, yg pasti mahal...~~
Sebagai muslim, kita harus memainkan peranan kita...
bak kate Abe Z"kita mesti cr alternatif lain..."
bak kate dila " mungkin hari nih kedengaran sekadar cita-cita, tp suatu hari nnt, dengan izin Allah kita mampu kotakan apa yg kita hasratkan ini"
AMEEENN~

HACCP

smlm kat kelas "Halal Haram in Food Processing" by Dr.Md Nor, saya duduk depannnnnnnnn skali dlm cls.. and sorang2. saya taknak duduk blkg, sbb sy rase otak sy berkecamuk skali...sy nk tgk Dr.Md Nor je dlm class tuh, sbb tuh nak duduk depan...lgpun sir suke buat lawak, bolehla terhibur hati sy...

so, smlm kat dlm cls...ktorg belajar benda baru...dan juge benda baru bg Dr.Md Nor..iaitu HACCP!
HACCP= Hazard Analysis Critical Control Point.
It is a systematic preventive approach to food safety and pharmaceutical safety that addresses physical,chemical, and biological hazards as a means of prevention rather than finished product inspection. HACCP is used in the food industry to identify potential food safety hazards, so that key actions, known as Critical Control Point(CCPs) can be taken to reduce or eliminate the risk of the hazards being realized.

tak faham lg? ok...konsep HACCP nih lebih kurang je mcm literal+conceptual definition bg Halal tp it is more to safety...
cthnyer, knpe kita mkn ubat, tp masih lg sakit2...mcm tuh la gunanya HACCP nih dlm mengatasi mslh2 tuh...
HACCP nih baru jer lagi kt Malaysia..xde certificates yg authorized by Malaysia pun lg, jum kte discover benda nih...study kt oversea....jom3!

Tuesday, March 9, 2010

lucky

I am so lucky to be in Biotechnology Course right now....so many things that I learn..so many fun that I had, I am proud to be Muslim. Thank You ALLAH. I love my family and frens.
I love you.

p/s: InnAllaha ma'ana..

Monday, March 8, 2010

tear drops

today is d last day i hurt u...

Friday, March 5, 2010

Edu-Trip to Malaysian Nuclear Agency


Trip ke MNA kali ini terdiri drpd my classmate kesemuanya. sgt2 best. BIOTECH student mmg best! superb and sporting la korang. i loikeee! walaupun tak banyak sgt input yg dpt, tapi dpt tahu perkara baru. tempat yg ktorg melawat cuma satu tempat sahaja yg sempat..iaitu Reaktor Triga Puspati.
Reaktor ni adalah satu-satunya yang ada dekat Malaysia. reaktor tuh berumur ...em, kiralah sendiri. dibawa ke Malaysia pada tahun 1982. dibeli di USA. huhu. sewaktu taklimat pada awalnya, ada ckp psal Bank Tissue Culture. dlm hati..."ruginya tak dpt pegi...!!" huhu. kat tempat tuh, diaorg guna teknologi sinaran gama untuk mengubah genetik pokok tu. boleh tukar2 warna pokok bunga raya! biru, hitam, pink!! haa...menarik! lain kali dtg lagi=)
Dan untuk pertama kalinya, saya diberitahu...smpah-sampah, or gloves, others(waste) yang digunakan di dalam lab tak dibuang begitu sahaja di MNA, sbb smpah2 kat sana diminta semula oleh USA. huu..betapa bahayanya kalau buang cmtuh jer..adoi
Program ni, pertama kali jadi APM. Pengalaman yg sgt berharga...dpt belajar nak kendalikan program kat K.O.S nih dari A to Z. Alhamdulillah. dapat gunakan sedikit2 pengalaman yg dikutip sepanjang join program yg laen2. thnx to Mas & Sueb gk atas ajaran, teguran, nasihat semualah. Semoga kita dapat buat program yang lebih baik pada masa akan dtg..dan mestilah lagi best! amin...
Terima kasih kat MAMA untuk makanan tengah hari kat rumah. Bus UIA dtg tuh..glamour nasi ayam mama...ade yg puji kicap la sedap, ada yg ckp ayam la sedap..ada yg puji nasi lah sedap. kelakar.mama pun tergelak. sayanggg mama! mama comel =>

Wednesday, March 3, 2010

Alhamdulillah

Syukur kpd Allah SWT, bulan Februari dah pun berlalu. Ini bermakna masih tinggal 3minggu lagi sebelum Final Exam sem ni. wah!! tugasan, lab report juga bertimbun perlu diselesaikan.huhu

Program yg aku terlibat ade satu lg yg masih belum selesai..iaitu Educational-Trip to Malaysian Nuclear Agency, Bangi...esok! wahh..berdebar pun ade..memikirkan hal esok. bermula daripada bas-makanan-masa-pihak sana.. dan lain2. besar tanggung jawab ni sbg Assistant Programme Manager. bukan shj nak pastikan semua perkara berjalan lancar, anak-anak buah melaksanakan tugas, malah muamalah antara lelaki dan perempuan juga haruslah terjaga. terima kasih Syuaib krn mengingatkan ttg hal itu.=) (p.s: terlepas meluang..nk amek gmbr ngn em-em..haha)

Hujung minggu yg lepas, batch aku ade buat 'Biotech Youth Camp' aka 'Biotech Family Day' la.. best la jugak...tp sebab part yg best nyer cuma byk jalan-jalan terengganu + BBQ jer kot. yg laen2, mcm biasa..dah selalu join. tapi, Alhamdulillah..merapatkan lagi ukhwah dan hasil drpd menjalankan program ni, aku dapat kenal serba sedikit ttg hati dan perasaan korang nih. Sepanjang program, terlalu byk makanan yg di sediakan..smpai tak termakan. tapi takpe, asalkan habis.huhu.

sebelum titik noktah yang terakhir,hari nih saya sgt kecik hati dengan adik saya. saya ingatkan perkara semalam akan berlalu begitu sahaja. rupanya tidak, pagi ini yang lain pulak saya dapat tahu. saya sedih. bak kata mat-saleh, "deep inside i'm dying, i'm crying, but outside i'm smiling"
jumpa lagi next entry! salam.