Name:
Email Address:
No. Telefon :
Anda Berminat Untuk? : Turun Berat Badan
Tambah Berat Badan
Improve Kesihatan
Improve Kulit Muka
Kecergasan & Tenaga
Healthy Breakfast
Extra Income
Lokasi Anda?
Pernah menjadi Herbalife Distributor / Ahli?:

This form powered by Freedback

Friday, December 17, 2010

"you must have a girlfriend!"

Semalam, aku ade kelas "Marine Pollution"~~ Subjek tu, Dean Kuliyyah Of Science yang ajar..dikenali dengan nama femess beliau ~~ Prof K :)

Ah-haa, pagi tu..senior dah bagi first impression tentang Prof K. Diorg ckp, attendance untuk kelas tuh,kene jawab kuiz..kuiz beliau kuiz merepek-merepek je..contoh; beliau mungkin tnye ape no plat kereta beliau~ haa..cepat2 hafal terus :P

OK OK, kembali kepada tajuk di atas..hehe...ade one part Prof K berceloteh yang paling aku tak tahan nak gelak...bile dia tetibe tanye brothers budak kelas aku.. Imad dengan Cboy...

|"Do u have a girlfriend? Tell me..Ade ke takde??"

Dua orang nie, cakap takde~haha.

|"rugii laa korang kalau takde time belajar niee..."

Semua dalam kelas blur, sambil sengih-sengih..hehe XD

|"Do you know why?? I will give you 3valid reasons why you must have a girlfriend! haha"
|"first, sisters nie...diorng always update lectures notes! tak mcm brothers nie..sambil lewa je..."
|"second, sisters nih banyak duit...diorg kaye! cube tgk pakaian dorg, handbag dorg, purse dorg sentiasa ade duit! haha~"
|"third, they can release your tension...bile korang tension je..carik la girlfriend korang, ajak dia keluar makan, jalan-jalan, enjoy..tapi jgn rosakkan diorg..."
|"lagi bagus, when they become your wife~"

Lepas tu, tergelak-gelak semua orang..ceh, macamlah banyak 'semua' orang tu..padahal time tu, dalam kelas...ade 8orang je~ Nasib baik...ehem-ehem tak dtg kelas lagi time tu..haha, kalau tak..dah kantoi~ upss :P

p/s: Dean sempoi la~ nampak je skema..hehe.

Tuesday, December 14, 2010

memancing bukanlah hobi saya

Seminggu yang lalu, ikut famili pegi memancing. Sebab ape tibe-tibe nak memancing nih? Ni haaa,,.adik teruna aku yang sorang; Iji..teringin sangat nak memancing, sebab dah lame sgtt2 tak memancing...So, right after he finished SPM...esoknye, papa, mama, Iji, me, 5yS, dengan famili cik Nor(adik mama)...kami pegi memancing!

Excited je pagi tuh nak ikut! ahaha..bangun awal2, takut kene tinggal, standby je...until mama tibe-tibe keluar bilik, tnye; "ja nak ikut tak? jomlaa..." mama bersuara...yeay!! nak3! hehe. Lepas siap-siap, papa pun bersuara jugak ajak ikut. So, dengan girangnya..aku mahu pergi memancing!! =D (memancing la sangatt kann~~ haha). Tak suke menunggu sangat, so, tak boleh buat hobi memancing niee..tapi nak citee jugak.. :P

Hari tu, memancing kat kolam jee(kat serdang)...dan..kolam tuu best sangat~~! ikan besar-besar, ikan air tawar kot..even aku tak tawu sgt pe name ikan2 kat situ...aku excited jee! asalkan rupe ikan, aku panggil ikan je :) settle. hihi. Mama juara kot, dia dapat 5ekor ikan. wah3! Tempat kedua jatuh kepada encik 5yS~~ lalala =D Walaupun memancing 2-3jam jer, beliau dapat 2ekor besaq2 gituu. hihi, smpai senget sebelah kaki nak tarik ikan ketiga(malangnyee terlepas-putus trus)..yaa ampunn...sorry awak T__T.

ikan patin..

papa(kiri) & anak-anak cik Nor yg sibuk ape ntah~ :P

oh! mr.kaki pancing..~dah injured :P

Iji yg nak sgt2 memancing, tp satu ikan pun x dpt..uppss! ;p

Wednesday, December 8, 2010

Tagged II

"Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts or goals about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it’s because I want to know you more."
(ape-ape ajelah rules yang ko bagi, aku peduli ape...bluekk! hihi )
  1. Tadi aku makan karipap sardin 4 ketul, sebab aku tak makan nasi lagi t.hari~
  2. Sejak semenjak nih,ade frequent visitor kat blog dari Mansoura,Egypt.
  3. Sebelum pulang ke Kuantan, bercadang nak buat choc cheese cake :)
  4. Berangan-angan bile boleh shopping Year End Sale(YES) - aktiviti wajib sebelum hujung tahun 2010~
  5. Bila online kat rumah akan wajib bukak 3 tabs. Facebook, Twitter, and Blogspot. Formspring kadang-kadang. (copy paste Dila je, sbb same :P )
  6. Lahir kat Hospital Pantai Bangsar,KL. Tapi,bersekolah kat Terengganu almost 10yrs.
  7. Tak suke layout profile baru Facebook
  8. Suke Twitter compared to Facebook, rajin tweet sejak cuti raya puasa kot :P
  9. Pernah menangis kerana seorang lelaki, pastu bawa diri kat Swiss Garden,Kuantan seorang diri.. (I feel stupid~~ haha)
  10. Buat tag nih saje-saje nak buat sebab takde mende nak buat skrg.
  11. Pernah gemuk, dan taknak gemuk lagi~
  12. I'm not single :)
  13. Bile ade kat Kuantan, rase nak balik rumah. Bile ade kat rumah, rase nak balik Kuantan.
  14. Harga minyak Ron95 naik 5sen lagi..so, dah naik 10sen lah untuk tahun nih.tak suke.
  15. Tak suke jawab tag nie, sebab mcm bongkar rahsia diri sendiri plak.haha.
  16. Ade handbag Guess warne pink, tak pernah gune lagi..sebab rase mcm orang kaye/branded/eksyen/cantik bile gune handbag tuu. Now, tersimpan dlm kotak dengan plastik Parkson tak buang lagi...~~
  17. Pernah bela seekor kucing bernama Comel, sayang giler kat Comel. Tak smpai setahun bela..mati tanpa sebab secara tibe-tibe. Lepas tuh, dah tak semangat nak bela kucing.
  18. Pernah menetap di Sarawak selama 2 tahun! "kamek tawu klakar bahasa sarawakkk~~ hihi"
  19. Teringin nak masuk wad, lepas tuh ade ramai orang lawat bawak bungaaa2...haha.
  20. Sangat kuat bercakap yang merepek, merapu..sampai parents pun pening kepala layann. (maybe sbb tgh cuti kat rumah sekarang, haha)
  21. Suke bercakap lagi daripada tidur..
  22. Ade sorang je anak sedare sekarang, dan 2 lagi coming soon next year, yipppieeee! ^^
  23. Suke beli pau kat Stesen Petronas..pau kat situ cedappp!
  24. Prefer berterus terang instead of pendam-pendam diam...
  25. Ade bf, dan feveret word dia..suke tnye saye..."knapee?" dan "why3?", haha.

~kene tagged oleh dilla~

Monday, December 6, 2010

Tagged

1. Pernah x anda rasa hot?

Bile rase nak demam, hakhak ;p
2. Upload wallpaper yang anda guna sekarang.

3. Cerita pasal wallpaper tersebut.
Gune theme window 7 yang sedia aje..malas nak fancy2, haha.
Lagipun sound effect dye cm best je theme nih..

4. Bila kali terakhir anda makan pizza?
pizza? sabtu~,,, if Pizza Hut..dah berbulan-bulan tak makan ;)

5. Lagu paling terbaru anda dengar
Daus-Kenapa :P

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
chatting &blogwalking..

7. Selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa?
Fiza, Ja, Nja, Kakyang, oi, uit, awak, ko, mek, makcik, cik, dan yang sewaktu dengannya..

8. Tag lagi 5 orang.
zura
5yS
cik ungu
wawa
liz

9. Siapakah orang no. 1 kepada anda?
kawan baik, kawan rapat, classmate, coursemate, ex-roommate,sahabat

10.Katakan sesuatu kepada orang no.5
if terbace entry nih, sile2 lah jawab tag yee~

11.No. 3 ada hubungan dengan siapa?
susahnye soalan, ade hubungan dengan saye sbg kawan lame..
(skrg nih, aku dgr dia ade hubungan dgn A**N) :P

12.Bagaimana pula dengan no.2 ?
hubungan istimewa..hee~

13.Kata-kata cinta untuk orang no.4
tak reti lah..rindu wawa kot..hehe

14.Berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang anda tag.
belajar kat uia,member-member , diorg baik, sengal, tak lupe kawan :)


DONE! :)

Saturday, December 4, 2010

wake me up...

when november ends......dup dap dup dap :)

Tibe-tibe jeee, sedar2 dah December kan. arghh, takut.takut.nanti result yang buruk tuh keluar.haha. Redha fza redha. Cehh, tak keluar lagi laa, sabar sabar..think positive!hukhuk. Lepas tuh, bermula laa sem baru, suasana baru, lecturer baru, tapi..orang lama, malah siap berkurangan lagi jumlahnya..masing-masing membawa haluan sendiri demi kepentingan sendiri demi perjuangan yang masih belum selesai...haha.

He's here todayy!! waaa, i'm extremely HAPPY :)

..
..
..



err?...banana boat? haha XD

Saturday, November 27, 2010

meluangkan masa bersama-sama :)

Bangun pagi-pagi, senyum tgk Cik Nja.Cik Nja comel!
em em,melting~(haha, perasan!)
lepastuh, kami pun main guling-guling depan tv kejap,
jalan-jalan kat taman luar rumah...Bile dah penat,
Cik Nja ajak mandi...Bile dah mandi,,,saye lapar..
Cik Nja bagi makan bubur yang dia masak awal pagi td. Shedapp~~ :P

Saye main-main kat dlm rumah, minum susu sket,,then tertido..
Bile bangun, saye kacau Cik Nja online..
Cik Nja rimas..dia ajak saya pegi dapur..
Dia potongkan saya buah tembikai...
Cik Nja cakap saye kuat makan (^__^)V
..................
Saye comot sebab makan tembikai, Cik Nja tukar baju saye...hihi.
Ahh, boring lagi..saye main mainan2 dengan Cik Nja.
Mainan kat rumah saye banyak..mummy belikan mostly~! ;)
.................
Bile dah petang, semua makanan pun dah saye telan,
Cik Nja selalu bagi saye makan; buah oren,tembikai susu,
air coklat,sup ayam, biskut, sosej, pancake, roti...
Perut saye pun dah buncet..saye guling2...dari atas karpet..ke lantai~
.............
Cik nja tengok tv..cerita Camp Rocks...Layannnnzz~
Taknak berpisah dengan cik nja...saye pun baring-baring kat dia..
Dia tak marah pun..dia usik-usik saya dengan senyuman manis dia...
padahal dia senyum2 manis sebab tgh main msg, opsss~

Tamat. Entry Restricted. haha.
Itulah sebahagian kisah saye bersama Cik Nja saye!~
✿◕ ‿ ◕✿

Sunday, November 21, 2010

MAHA 2010


Woahh,semua orang pun sibuk cakap pasal MAHA. saye mahu pergi jugee...jom! hehe. zura! zura! roger cepat..aaa takde geng, nak ajak sape entah nanti...

MAHA = Malaysian Agriculture, Horticulture, and Agrotourism Show :)

Semua event yang related dengan biotech nak pegi! suke! suke! suke kumpul pamplets, brochures, goodie bags and etc. Then, bile dah banyak sangat kat bilik tuh..mule la serabut sendiri sebab nampak bersepah.upss.haha..nampak je bersepah, tapi kemas je..heheh. XD

Okey, sape-sape ade area KL/Bangi roger2 cepat..boleh pergi same2. yeay~~!! :)

Tuesday, November 16, 2010

tetapkan hatiku, kuatkan semangatku!

Final exam untuk sem yang ke-5 baru je habis semalam. Alhamdulillah, dah kat rumah pun sekarang. Petang semalam juge balik rumah...Exam? Result? oh noo..harap-harap sangat semua pun pass. kalau tak pass, repeat lah nampaknye.hukhuk...taknakkk~~~!!!! =( i will cry a river for that sambil hentak2 muke kat bantal tak dapat terima hakikat gaye-gaye putus cinta punye orang ok, taknak fikir lagi.takutt,cuakk!

OK, nih dah kire entri baru/pertama untuk November kan? haha. dah lame tak update blog. bizi. hakhak. yee laa, bizi~~! malas pun ade sebenarnya. ape-apepun, october yang bezz! if only you know.hikhik.
thank you

Esok RAYA HAJI! Salam eidul adha untuk semua umat Islam. dan Salam baitullah...ahhh musim orang pegi haji..tengok orang tawaf Ka'abah kat tv pun dah boleh meleleh air mata, rindu sangat! rinduu...semoga berpeluang menjadi tetamu Allah lagi. nak sangat sangat, nak sangat datang lagi..pleaseee...how I miss that moment..tak fikir ape-ape dah kat Malaysia sangat, ibadah sebanyak mungkin...

Lastly, tolonglah tetapkan hatiku dan kuatkan semangatku.em hm. Semoga kamu juga semua kuat! tabah!
OH then,,nak wishh...happy holiday biotechnos~ semoga jangan terkejut tgk result diri sendiri nanti. pasrah ajee..redha..haha~!

Saturday, October 30, 2010

:: FINAL EXAMS MOOD ::

first paper dah lepas hari nih..haishhh..tak tawu la nak ckp pe..soalan Dr.Jamal susahh +__+
Ape-apepun, berusaha untuk next paper! berusaha!! =)

::INSTRUMENTATION IN BIOTECH::30 OCT::
::MEDICAL BIOTECH::1 NOV::
::RESEARCH METHODOLOGY::4 NOV::
::NATURAL PRODUCT::7 NOV::
::BIOINFORMATICS::8NOV::
::DESIGN & OPTIMIZATION:: 15NOV::

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

HOME!!!!! WAIT FOR ME~~~~~!!
^___^


Sunday, October 24, 2010

suatu pagi dan sepetang~

Sepetang? tak tahulahh sape cipta ayat kat atas...rosak bahasa! haha XD. Pagi semalam, kunci jam pukul 5. tapi berangkat ke bilik air, pukul 515 sebab Jijah dah msg. Lepas subuh, terus start kereta hantar Jijah pergi airport, ditemani Ili Aqilah =D. thanx Jijah! dapat chocolate~~ teehee XD. Anggap Jijah ni macam adik sendiri je sebenanrnye, walaupun pade hakikatnye..Jijah lagi mecet daripada diri sendiri. selalu kene dengar nasihat daripada dia..tskkk :p

(mereka)

Then, pagi tuh..pukul 7 lebih, naik Bukit Pelindung kat Teluk Cempedak dengan Zura, Liz, Syamil, Abu & Ziyad. Abu jalan laju sangat..haish. Sorrrryyy Zura..Liz..tak tahu korang tak larat..muehehe.itula..dah ckp, jgn bawak budak2 nih..kalau kte ckp tak payah bwk, mesti ade sebab.haha. tengok! tengok! mereka ni jalan rilek je..korang jalan 'santai'. huhu. nnt ade yang merungut dan dirungut.err.huhu. Sejuk jeeer angin kat atas tuh..rase mcm nak baring je..tapi ramai org. segan. >.<"

Balik bilik jer, kemas-kemas bilik..borak-borak ngn rumet..kacau2 rumet..susun tupperware yang serabut banyak, basuh2 baju..then Zura dtg. Ajak dia keluar, sebab lapar. Cik pipi nak keluar jugak..cari sandle, maka ke ECM lah. Makan nasi goreng kat Johny's Steamboat. Ajak makan steamboat...Zura tak ske plak. feveret aku kot..haihs. sob3. ajak makan steamboat dari hari tuh lagi, semua err err. haha. Lepas tuh...snap! snap! ngee~

(jum tgk zura makan dgn ayu....hakhak :p )

( cik pipi yg sgt comeyl...tembam2 pun ade org syg taw..muahaha..p/s: mst kene mrh lpas ni)

(the end)

Thursday, October 21, 2010

Hari Isnin yang lalu.......

First and foremost, tahniah kat Chemical Engineering Students Society, UMP sebab berjaya buat Symposium nih!! *clap! clap!* hehe~ beg pun cantek...merah! i loikeee XD

Mule-mule memang taknak pergi symbion kat UMP tuh...tapi ade orang tuh push push sambil bagi ayat-ayat manis, so, akur ajerlah. kot-kot best kan.haha. first time kot pegi symposium. ok ok la. ade kurang, ade lebih. Overall ok! sebab berakhir dengan makan puas-puas sambil gelak sampai sakit perut sebab tak tahan tengok Abu berpantun. Lepas tuh, gelakkan Abu sebab kene catwalk..sekali, ade brother UPM datang bawak bunga pilih aku jadi pasangan catwalk dia..haha. peace! (",)V

Symposium tuh berlangsung pada isnin yang lepas, 18oktober2010. Mule dengan talk...3talk beb...sgt buhsan.huhu...rase macam kelas full hari tuh. Lepas lunch, ade forum, time tuh kepala dah goyang-goyang, pejam mate....terus lelap. Lepas tuh, ade plak mamarazzi yang snap2 picture aku tido. cisss...haha!

Then, around 4pm..bergerak ke kilang kelapa sawit. kene split into 2group. group satu lagi pergi melawat makmal kimia dorang..woahh! XD. Jalan nak pegi kilang tuh, mcm atas bot je gayenyer..kene lambung2 ombak.hakhak. Dahla kene pakai kasut but berat...dengan berbaju kurung, bertopi keselamatan. x cun terus.agagaga. Kilang tuh busuk pulak tuh..Lepas tuh, jantung berdegup kencang sebab kena panjat tangga tinggi2...mekaseh Liz..sebab memahami.hahaha.nasib baik mata tak bergenang! *shhhh*

Lepas nih, nak pegi symposium lagi....sila pastikan info ape-ape sampai kat aku ye!! ^___^

(semua cerite di atas, semua pengalaman sendiri. takde mood nak komen yang positif.) hakhak.

Sunday, October 17, 2010

Educational Trip to IGEM 2010


Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat kat Allah SWT. Urusan pada hari semalam berjalan lancar. tak tahu nak cakap mcm mane...terharuu sangattt dan legaaa sangaaattttt sangattttt!

Banyak masalah nak uruskan trip under program TGI niee, mule-mule nak ke Matang, tak jadi. Lepas tuh, nak ke Shah Alam kot, tak jadi. Last-last nak ke IGEM, nasib baik jadi. Bro Mukhti pun dah marah-marah kami sebab bas selalu aje nak cancel. huhu. Ape-ape pun, terima kasih sangat-sangat kepada semua komiti dan peserta yang terlibat.tak lupee...BIG thank you to Bro.Zakkirun. Anda semua menceriakan hari saya pada hari itu. Malam sebelum bertolak memang tak dapat tido, pening kepala sangat dan risau dan sedih jugak sebab ada orang tu tipu aku. hukhuk. Pening sebab tak ramai pun yang nak pegi, malam tuh last pukul 130am-2am ade orang last register...risau sangat-sangat sebab takut tak dapat pass masuk ke conference tuh esok...sakit kepala, sakit badan, sakit hati. adehh.. =(

Esok paginya, kepala rasa berat sebab tak tido, dalam bas, jantung dup dap dup dap aje risaukan keadaan kat sane mcm mane nanti. kesian kat diri sendiri. Tepat pukul 8, person-in-charge kami kat sana call, tanye kitaorang kat mane, diaorang dah tunggu. wah, time tu..memang hati dah berbunga-bunga sikit. Pukul 850 kot sampai KL Convention Center, ade 2-3orang urusetia sambut kitaorang, uruskan regitration kitorg semua. lega.lega. heh heh. Lepas attend speech kat Plenary Hall, kitaorang bebas nak masuk kelas mane2, ade 8 jenis sesi kat situ. Mule-mule nak masuk kelas pasal Suistanable Transportation, tapi kelas tuh kecik! takut >.< .....Then, kitaorg masuk kelas besaqq sikit kat conference hall, kelas pasal Resource Recovery and Waste Management, ternampak Uzai, Shahir, Nik, Imad ngn Nasa kat situ. yey yey, ade geng. Presentation by Dr Somthai & Dr Det sangat3 impressive! double triple like!
WASTE IS GOLD ^___^

Petang, pegi round exhibition, pukul 5 tepat bas datang...dalam bas, lepas solat maghrib&isyak....menjiwang-jiwang dengar suria fm dengan Zura & Liz....aaaaa...tidak!!!! sudah berjangkit..Opssss! XD


Tuesday, October 12, 2010

"biar calar kat luar, jangan calar kat dalam"

hakhak. tajuk entri tuh...aku quote ayat daripada seorang kawan. masa tuh, kete aku shretttt terkene calar ngn moto budak uia. huhu.

Tapi, semalam..sedang excited excited nak swimming..terjun dengan gaya budak-budak ke dalam swimming pool..tibe tibe je jadi tak excited...bilaaaa.........goggle ku patah kat tengah. haishh. baru je terjun, nak pakai goggle..tut tut patah. patah! mcm mane bleh patah? dah reput kot! takpun aku simpan pakai sumbat je kat dalam beg mane-mane entah. hadooiii..calar hati aku.huhu =(

::tinggal kenangan::

p/s: jum beli baru~~!! *huwaaaaaaaaaaa*

Monday, October 11, 2010

Alkisah.

::kupu-kupu warna ungu berposing::
::kumbang-kumbang hijau(betina ye) pulak berposing::
::mama + air barli panas; lega dah sampai Kuantan::

::hafiy yang nak tolong cik nja mop lantai jugakk..rajennnnnn! *huh*::
::cik blog sibuk angkat printernye kehulur ke hilir::

Saturday, October 9, 2010

:: hari yang weng-weng ::

Alkisahnya, 3budak pemalas makan tengah hari+breakfast kat sekilau, konon-konon nak jauh sket makan nek kereta jalan-jalan sebab boring duduk kat bilik, report dah siap, study quiz taknak pulak.konon-konon penat.alasan!!...tett...*tak diterima*

So, sampai-sampai kat sekilau, nampak lah lauk pauk dihidang. Zura & Liz terus menuju ke lauk pauk tuh sebab kami bertiga kebuluq. Aku? nampak nasi dagang yang sedia ada atas meja. 2-3 kali gak bangun daripada meja makan tuh mule-mule. first nak ambil pinggan. second, nak ambil sudu. Aku tengok Zura & Liz tengah pilih-pilih lauk, kemudian beratur bayar.

Lepas makan kenyang-kenyang, masuklah dalam kereta.(masih di Sekilau)..dapat panggilan daripada mama tersayang, membawa berita terkejut. nak datang Kuantan naik bas, lepas tuh minta aku temankan ke Kerteh sebab kesian cucu dah demam 3hari. terus sakit jantung sekejap aku dengar dia cakap. baru lepas operation minggu lepas, laju je nak berjalan ke sana sini. selalu berlagak kuat dan sehat demi keluarga. terharu. sanggup berkorban demi anak-anak.
.clap!clap! smg aku menjadi seorang ibu yang kuat seperti mama satu hari nanti.

On the way balik UIA,singgah Petronas IM, nak withdraw duet dlu, bukak lah purse time depan mesin ATM, *muke terkejut!* hah? kenapa duit aku dari smlm still rm40? tak bergerak? tadi makan tak bayar ehh????? terus berlari-lari ke arah kereta cakap kat Zura ngn Liz yang aku makan tak bayar, nak kene patah balik.uhuhuhu. weng btul. dah la time nak isi minyak, bleh plak aku terjatuhkan penutup tangki bergolek2 depan pekerja tuh. kalut punye pasal. *haish, nihla akibatnya, sape suruh taknak puasa hari tuh..agagaga*

Then, lepas dah bayar nasi dagang kat makcik tuh, lega. tapi still dalam mood terkejut la sikit2. Dekat traffic light, tetibe zura berkata, kereta kat belakang kitaorg tuh smart mcm Honda, tapi bukan Honda. Liz blur tak tahu nk ckp ape. Aku cakap tuh Honda Civic la tuh, Zura taknak caye jugak. Aku suruh dia toleh belakang btul2 tengok Honda Civic ke tak. dia cakap taknak, segan. Aku geram, bukak pintu kereta, jenguk belakang....Nah!! Honda Civic OK! hakhak.

Dah makan, sambung study sket-sket, bukak fb, ajak Zura & Liz pegi rumah mak angkat..dah berpa bulan tak jenguk entah..mesti diaorg tertanya-tanya. huhu. Lepas asar, siap2. cik pipi ikut skali. kitorg gerak pegi Pekan. dapat minum Nescafe ais, makan otak-otak,satar & keropok lekor kat rumah mak! mekasehh mak! Borak-borak kejap ngn family angkat sambil layan cerita Indon kat TV, dah nak dekat Maghrib, kami pun balik. Hari tuh baru dengar dua lagu bez! thnk u korang. *alif satar-cukup indah* + *ST12-Puspa* XD

Balik-balik UIA, dah Maghrib. Bile nak start study malam tuh, tetibe jer rase penat dtg. aisehhman..tak ske btul la. Ngantuk-ngantuk sudah dtg. Ade nescafe 3in1 yang berbaki drpd sem lepas-lepas bile punye sem tak tahu, minumlah. Lepas minum,tbe2 pening. terus pengsan. Bangun 230 sambung bace smpai 430.pengsan semula. Lepas subuh sambung bace nota, tak habis plak..Alamak dah 815am, terus mandi siap-siap. muka ngantuk, dalam hati cuak. errr..~!

Lepas quiz+presentation, terus gerak pegi Swiss Garden, hantar printer kat kakak. kene membebel yoo! sebab cd installer tak bwk *hilang* ingatkan nak membebel yang tuh jer..sekali meleret-leret..bla3..drpd topik anak-mak-keje ofis-kereta-printer-bilik hotel-sibuk+penat=sedih+nangis. haish. lepas tuh, aku suruh kakak aku stop membebel, sebab nak rush amek mama sampai pukul 2 kat terminal.huhu. nasib baik Liz dgn Zura temankan.so, takdelah rase penat sgt. Lepas amek mama, pegi makan, solat, siap-siap. balik Kerteh, terus pengsan! :( penat drive. dr sana ke sini ke situ.

sekarang, dah ok :)

p/s: ehem2, 10.10.10, jum kawen esok! haha:D

Wednesday, October 6, 2010

Ade ape dengan Raya? Meh habaq dekat aku!

Semalam, jamuan raya biotech batch kitaorg..maksudnye, batch aku lah. hehe. Sronok sangat2.. bile cakap pasal jamuan raya..DUA perkara aje yang aku fikir : pertama makanan! nyum2.. kedua gambar raya! adeh...tak boleh elak daripada berposing.
I memang suke lenss..lens pun suke I..haha

Mulanya, aku bukan komiti gathering raya pun,, tapi zura & Liz cter, komiti cathering takde perempuan...hah, mcm menarik. terus mesej abe nak tolong dia. haha. Excited kot..makanan..(psttt..pdhal excited nak mkn kek je..) Aku memang suke kek! Time bday Dja(rumet liz) yang tahun lepas, kitaorg celebrate bday Dijah 3org je dalam bilik...dan separuh drpd kek Dijah, aku yang habiskan! brrrpp. *sila jgn contoh perangai buruk nih, kene reject nnt dgn bakal mak mertua. upsss :D*

Happy sangat-sangat sebab dapat happy2 kan diri bile beraya-raya nih. almaklumlah, tak biasa hidup tak happy.haishh..*sila jangan contohi ayat tak bersyukur nih lagi*. ermm ermmm bukan ape. Nak cakap pasal raya nih, sebenarnyer agak-agak sedih jugakla raya tahun nih. Pertama, famili tinggal dekat Bangi..dulu Ampang. Kedua, papa mama dua2 anak yatim piatu sekarang ni, Ketiga,masa raya pertama..kakyung & angah takde..Keempat, kawan-kawan sekolah kat Terengganu & Miri. Kesimpulannya, masa hari raya tuh takde ape yang menariklah...

Tak faham ke ape yang aku nak sampaikan? hukhuk. Dulu-dulu, time kitaorg raya,, semua adik beradik ade..memang happening gila, walaupun raya kat Johor(sunyi sedare tak join sangat , tapi sebab adik beradik sume best! so suasana jadi best! ) So, bile kakyung and angah dah kawen...well..sunyi lah rumah! sob sob. nak masak pun tak excited. Makanya, bile excited sorang-sorang, time kacau sayur lodeh yang banyak tuh sampai boleh terpelanting kat dinding..*upss!!! kantoi!haha*

Pulak tuh, raya kat rumah baru kat Bangi...rumah dah cantik..suasana biase2 je..pagi raya lepas sembahyang sunat & makan terus bertolak ke Perak. mama mmg sangat2 excitedddd nak melawat mak2 sedare dia..(opah cik, opah long, opah uda, opah mcm2 la..rumah tok kadi kampung tuh pun kami singgah). daripada bota kanan?(kiri?), teluk bakong, teluk intan, ipoh, tronoh, tanjung malim..memang satu hari beraya rumah opah-opah sedare+adik beradik mama yg lain kat perak setiap 2jam makan tanpa henti orang hidang semua sumbat tak kire kenyang lapar kuih raya sedap tak sedap semua nak rasa..bla bla bla. malas taip.haha.

Kalau ade kakyung n angah nih, kitaorg mmg beraya sakan terusla. turun kereta pun nak amek gmbar, suap kuih raya pun nk posing. kelakar2. i miss those moment. huhuhu. masak same-same ramai-ramai lepas bahagi tugas..anyam ketupat tak jadi2....kejar ayam kat rumah embah..ganti sarung kerusi, tukar langsir kat rumah embah...naik moto dengan iji pegi kedai nak sembelih ayam..pegi jelajah kebun belakang rumah embah dengan papa..masak dodol ramai-ramai kat rumah opah...berebut bilik air kat rumah opah,...main dengan kucing embah..main bunga api ramai2...pasang pelita dengan atuk bile malam raya....kayuh basikal dengan iji and angah 3orang sampai terbabas kat parit! serius lawak kecik2 dlu..jatuh moto pun pernah kot kat semak@parit jugak!! seronok sgt2 la..ktaorg mmg buat kerje rumah memasak sume sampai pengsan. beratur je sume yg tido terlentang.ekekeke..ganaz2 rupenyer anak encik Haris nih bile balik kampung. ish3..rinduuu laa..huhu...masa berjalan,suasana berubah..

Lagi sedih bile cume dapat tengok je gambar-gambar kawan2 pegi beraya rumah kawan2 skolah. Aku skolah lompat2 pindah2...takde peluang sgt nak beramah mesra kembali. Jika ade ksempatan je..huhu.. but TO my G22, u girls are owez in my heart=) jangan tayang ok korang beraya dengan kawan sekolah menengah ke rendah ke..*sakit hati! wahh.haha*

p/s: Tahun nih first time tak balik Johor,,so no Ikan-Bakar-Family-Gathering kat Umbai lagi..wuwu...kempunan laa papa..sob3 T__T

ok lah, the end. sangat happy semalam! jamuan raya the best! tahun depan juumm gather lagi..hihi..

Tuesday, October 5, 2010

Pengalaman cium Hajarul Aswad :)


*penutup batu hajarul aswad yang dah koyak, rosak sebab orang gigit-gigit-ustaz Indon tuh ckp! hehe*

Bak kate my only sis : "despite all the challenges that we had,I still want to go there". yes, of course. semua org nak pegi dan pegi lagi. Dekat Madinah dan Mekah, sangat2 best, sangat best sebab anda dah tak ingat ape berlaku kat Malaysia,cuma ingat nak laksanakan ibadah je kat sana. nak kejar pahala, kejar pahala. pahala itu. my mum and dad keep repeating on us about peluang and pahala itu. everyday time kat sane. (challenges ape? EM, nak tahu, tanye one-to-one k.hehe)

Pagi-pagi nih, belek majalah Dara.com, ternampak gambar Hajarul Aswad.
*senyum sorang-sorang*.
Meh nak cerita ape berlaku.....Time pegi Umrah Ziarah April lalu; aku, kakak ipar, adik dan angah baru je lepas habis buat umrah yang ke berapa tak ingat, Masa tuh pagi lagi,,around 10pagi kot. On the way jalan ke pintu 1, nak balik hotel to take some refreshment..kakak ipar tnyer.. " Ja, kat Kaabah tak ramai orang tuh, jum ja..kite pegi cium hajarul aswad..". Aku tersentap kejap.. "errr.." sebab time briefing hari tuh, pihak atasan tak galakkan yang perempuan pergi cium Hajarul Aswad, sebab takut kene raba, kene tolak jatuh, kene pijak ke..etc etc. dan membahayakan la. Tapi, disebabkan kesungguhan kakak ipar ku dan niatnya yang baik mengajak aku cium Hajarul Aswad tuh.,maka, niat lah baik2 semoga Allah mempermudahkan urusanku. huhu.

Sampai-sampai kat sane, memang kene tolak habis, telekung ku ditarik2, tangan badanku dicubit2 oleh wanita-wanita pakistan, arab, india. sakit la jugak...kih3.. lepas tuh, aku nampak kakak ipar dah dapat cium Hajarul Aswad, aku pun mintak tolong dia..tolongkan aku.. Dia pun cuba tolak aku kat arah Hajarul Aswad, dia siap tekan kepala aku kat situ lame-lame sket supaya aku berzikir lebih. hehe. thank you akak! :) Kalau tak kerana niat akak yang kuat itu, tak dapatla ja merasa cium Hajarul Aswad. huhu. Alhamdulillah. Kata ustaz kitaorang, kat akhirat nanti batu Hajarul Aswad tuh ade mata dan boleh bercakap juge, dan dia akan cari siapa-siapa yang cium dia..wahh..sangat3 bersyukur bile mendengarnya. Kalau nak cerita pengalaman kat sana, non-stop I boleh cerita. tapi, nanti orang ckp I riak plak. uhuk uhuk.

*kelakar bila ingat balik gelagat-gelagat umat Islam lain yang sangat teruja dan excited. excpecially, kat Masjid Nabawi, memang teruja! ukiran tersangatlah cantik dan indah....i miss it!!*



Saturday, October 2, 2010

perasaan yang lega..dan happy =D

Assalamualaikum semua! Nama sayeee Muhammad Hafiy. Saya kuat meragam, kuat makan, degil dan manja :D

-hehe-Finally! hati boleh menyanyi2 sikit. hakhak. lagu ape dia nyanyi tak tahu la.. hati nyanyi lagu jagalah hati laaa kot.eheh. mid term exam dah habis! wuhuuu.

SORRY sebab blog ditutup sudah hampir seminggu. sebabnyer? sebab utama, aku seorang saje yang tahu..tapi sebab kedua ketiga ade kaitan dengan sebab pertama. haha.
Dalam dua minggu ni, banyak cerita menarik berlaku! cerita-cerita yang sedih pun ade! cerita sedih? sebab....sebab....mama masuk ward! plus, kene operate pulakk tuh. and I was the last person to know. hukhuk. shud be i'm the one lah kan...haha. *perasan.perasan*
Mama ckp, "kalau ja angkat phone, ja lah orang kedua tahu mama masuk ward lepas angah tahu..."
Tapi,, sebab aku pegi camping selama 2hari 1malam.. Alkisahnya handphone memang tak tgk sangat lah..adehh..so, bile aku cek2 call..bace msg drpd kakak aku, trus....down. huhu.
Ingatkan lepas mama masuk ward, she will getting better. tup tup kne operate plak..hmm, nasib baik sekarang dia dah sembuh sikit dan Alhamdulillah OK. =)

Cerita menarik? hakhak. sebab aku bersyukur sangat dapat berkawan dengan kawan-kawan yang baik mcm kamu semua! sayang korang semua semua lah. heart u till my heart become swollen-lah. haha XD.
lega.lega.lega tak terkira mid term habis, walaupun ade isu-isu berbangkit yang menambah beban!stress! kat badan kepala otak nih..grrr... tapi, takpe..whatever lah. =D

Wednesday, September 22, 2010

thank you!

terima kasih papa,mama,kakyung n angah juge! hari nih genap 2 tahun wrv on the road.hehe. tapi lagi 3hari baru genap 2tahun berada kat tangan aku actly=D. ape-apepun, Alhamdulillah! wrv banyak sgt2 berjasa, tak terkira..membawaku pulang ke rumah, berjumpa dgn org-org tersayang escpecially, membawaku melihat dunia luar lebih luas, belajar mcm2. yg spoil sket je..suke nyumpah org sejak bwk kereta nih! uhuk! tapi, takpe..seronok sgt ade wrv...Insya'Allah nja jage baek2 ye! (ek eleh,,pdhal plan dah keje nnt nak jual je kete tuh..ekekeke)

em hmmm...tadi habis paper natural product! arghh tak suke sgt subjek chemistry..nak muntah aku jawab paper tadi..dah penuh hati2,,tapi still ade byk mistake je..demmiitt..i hate chem ok~ sakit kpale dibuatnya tgk stctre byk2..hhuhuh..grr.. ade lagi 2paper plak...satu-Instrument ,,dua- Design..minggu depan baru habis sume midterm paper..haihs. hjung minggu kene pegi camping plak....tak ke penat cmneh? nak study lagi nnt..sabar jerlah..cmnihla student kan..tapi x sbr nak g camping pun ade jugak!! sbb golfren golfren besfren saya join skali nnt! n paling meriah..semua roommate ku juge~ ngee =D

p/s: entry luahan perasaan.sekian!

Thursday, September 16, 2010

sepatu buat mamaku


Finally, ape yang slalu aku ajukan kepada mama yang aku ingin & nak sangat membelikannya kasut yang selesa, cantik,berbaloi untuk mama menjadi kenyataan. Hehe.

Pagi tadi, keluar pegi Alamanda, jalan-jalan, then tengok movie sorang-sorang je. Tak tahulah kenapa, malam tadi aku beli tiket online(GSC) muvi tajuk DEVIL. Plan asalnya, nak tgk muvi dengan orang nihh, tapi dia cakap tak jadi. Nak wat camne..dah beli tiket, pegila tengok kan. Tiket lain, burn gitu jerlah =( Cite tuh buat aku sakit jantung dalam keadaan yang sejuk melampau tuh. Huh.

Then, terus kepada agenda mencari sepatu buat mamaku. Aku bercadang nak belikan kasut brand Crocodile @ Larrie..sebab harga pun tak mahal sangat dan mendapat sambutan kalangan sahabat-sahabat. Aku nak beli untuk aku?..hmm..bukan jenis membazir sangat ke arah itu. Lebih bahagia melihat orang yang tersayang bahagia :) Pelikkan lihat orang lain yang hidupnya tak mewah sangat tapi pakai kasut mewah2...handbag cantik2..handphone canggih2..guna duit macam air, tengok movie tiap2 minggu...huhu...muda2 dah didik diri dikelilingi kemewahan gune duit parents..wuwu.Aku pun teringin gak cmtuh, but there 'something' that always across my mind! a reminder! hmm + teringin nak tengok mama pakai handbag/baju/kasut cantik2 + bergaya macam kawan-kawan dia yang lain (isteri kpd kawan2 papa, her neighbours ke)...at least dia merasa selagi boleh merasa...huhu

Kenapa tibe-tibe nak beli kasut untuk mama? eheh. Mama mmg sangat suke kasut + handbag + make up juz like me and my sister. Tapi, sebab dia jarang cuci mata di shopping complex,, most of time spend jalan-jalan with her hubby beli barang rumah, pegi pasar, bayar bil, tempah kain...i mean...jalan-jalan sekitar cmtuh je..plus, duit dia pun banyak habis kat anak-anak mcm tempah baju utk anak-anak(dia tak kisah macam tuh), belikan itu ini untuk anak dan suami...dan kat brg-brg kat rumah. Sampaikan dia nak sangat kasut, dia just grab je kasut tinggi(dia suke kasut tinggi) kat kedai2 kasut yang dia jumpe. At the end, kasut yang dia pakai tuh(mcm wedges) boleh kemek. maybe sbb dia berat kot..pulak tuh,,mama still pakai! i'm so worried. Nanti dia stable ke tak?? tulang belakang dia camne?? HMM. bile tgk dia pakai tuh jadi mcm kesianlahkan..

Sebagai anak, tak sedap hati plak bile kita pakai kasut cantik2+mahal2+berkualiti...tapi tengok mama pakai kasut yang cantik tapi tak berkualiti? deym.mcm kejam je aku. mama dah berumur kot, of course I want to see her happy always..and 'stable'. hehe. Lagipun mama banyak berhabis untuk aku,belikan baju untuk aku, tempahkan aku baju kurung, belikan aku telekung baru, bagi MyVI , hadiahkan handbagsss, provide me great foods, great ideas and superb kasih sayang!! huhu.

Eventhough, tak kerja lagi, masih belajar,di bawah tanggungan papa+mama,seorang penyimpan duit yang kedekut dan boros at the same time(haha)....I bought mama a pair of shoes from NYC. (mule2 plan nak beli kan 2pairs..tp enough la 1pair dulu) Harganya ***.** but after diskaun..jadilahhh **.** Oklah... hehe.. I hope berbaloilahh to bear mama's kilogram..teehee XD Well, sronok tengok mama tersenyum jalan-jalan di rumah dengan senyuman =) walaupun kite slalu gaduh kan?kan? haha

(p/s: hati mak kite tak tahu, orang tua nih sensitif & complicated, kadang-kadang bile kite hulur duit, mungkin dia taknak, tapi kita boleh salurkan seperti hadiahkan benda yang dia selalu guna sekurang-kurangnya teman dia ke pasar(kalau mampu bayar, bayarkan :) )