Name:
Email Address:
No. Telefon :
Anda Berminat Untuk? : Turun Berat Badan
Tambah Berat Badan
Improve Kesihatan
Improve Kulit Muka
Kecergasan & Tenaga
Healthy Breakfast
Extra Income
Lokasi Anda?
Pernah menjadi Herbalife Distributor / Ahli?:

This form powered by Freedback

Monday, August 31, 2009

family always comes first


i love my family
and I totally + really really fall in love with my hafiy....
somehow, sometimes....when I feel down, I feel sad...
look at his face....its really make me feel so relief...
this Ramadhan, i always open my pictures-family folder...
in one day..for several times...i keep on looking at those faces....
escpecially raya 2008's pictures...

rindu sgt.....tak sabarnyer nak raya...~!!
time hari raya jer peluang aku untuk jumpe bergelak ketawa bersuka ria dgn sumer ahli keluarga aku! sgt rindu detik-detik bergurau senda bersama adik beradik....prepare juadah berbuka dan juadah hari raya sama-sama...kejar ayam...naik motor pegi kedai cuci ayam...basuh ayam...masak-masak....makan ikan bakar+ ns lemak berbungkus-bungkus....siap lumbe sape makan pling byk....detik bermaaf-maafan di pagi raya....sgt syahdu dan kelakar giler papa mama time ukur tebal sampul duit raya yg kakyung and angah bagi..rindu time detik detik bertandang kt rumah sedare-sedare...ktorg adik beradik mesti mkn byk giler penuh perut.. AHHH....rindu semuala! paling suke hari raya....wowee=)
huuu......bersabarlah fza~!!

Thursday, August 27, 2009

sukela cube resepi orang

Haiip! tgh hari tadi pegi kuar jalan-jalan beli brg² nak buat
szakif pie! hee:) balik jer, trus solat. then, memulakan proses² pembuatan pie. time masak², sab
ar jer la kan bau² yg terhasil tuh... al-maklumlah, puasa...hihi. SOOO, inilah hasilnya!! tadaaa!! trime kasih amat kepada tuan yg mengajar!
tapi, buka puasa td...aku dah rase hasilnya...sedaaappp!
(tp, sbrnrnyer masin sikit, trcmpk garam lebih kot;p)
Actually, pie nih aku buat khas untuk saudara Said Imaddudeen! Selamat menyambut hari ulang tahun kelahiran yg ke-22 selasa baru nih...25.08.09..same dgn kakyung! haha, ja berharap sgt ja dpt POS EKSPRESS(serius nih,huu) 1 drpd 4 bekas pie nih kat kakyung(kerteh) nunnn!! huhu :(

ahakz....jgn jelez!
(p/s : serius x rugi blaja ari tuh...hihi)

Saturday, August 22, 2009

sabar itukan separuh drpd iman

"aku nak reverse, ko pun nak reverse jugak..kan dah kne!
xde mate ke??!"


huu...sabar fza sabar....
bulan Ramadhan ni...sabar byk2...
jgn sedeh2...sabar ye!!
jgn marah-marah2 smule taw...sabar taw!!

p/s:tgh sabarla nih,,tp tumpah jugak air mata bile org sekeliling concernkan:)

Thursday, August 20, 2009

Why read the Quran even though we can't understand it?

a story to share :

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quraan. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.One day, the grandson asked, "Grandpa, I try to read the Quraan just like you, but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. what good does reading the Quraan do? "
T
he Grandfather quietly turned from puttin coal in the stove and replied, "Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water." The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, " You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy run faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead. The old man said, "I don't want a bucket of water, but I want a basket of water.You're just not trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try again.
At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even he ran as fast as he could, the water leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty.
Out of breath, he said, "See Grandpa, it's useless!" "So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket." The boy looked at the basket and for the first time realized taht the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and now was clean, inside and out. "Son, that's what happens when you read the Quraan. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah SWT in our lives."

~ by reading the Quraan translation, we may understand the meaning of it easily and implement it in our daily life insya'Allah~

p/s: Selamat menyambut bulan Ramadhan yg mulia, same-samelah kita beribadah dan mengumpul sebanyak-banyak pahala.


Monday, August 17, 2009

huhu

~tak suka menunggu dan ditunggu.~

p/s: uu,tak nak ckp panjang. tapi pesanan khas buat anda semua, belajarlah tepati masa escpecially bile ade meeting untuk program, kelas, discussion. kalau kamu semua tak cuba untuk tepati masa, kamu secara tidak langsung menganggu masa aktiviti kawan-kawan kamu, tahu ke tak? kalau tak tahu, ini saya bgtaw yer~
kadang-kadang, bile kawan rapat kita dah biasa dtg lambat...kita jenis yang dtg awal, secara tidak langsung, ia boleh mempengaruhi, tahu ke tak? ni saya bg taw lg...huwaa +__+

Sunday, August 16, 2009

OH LULU

(cik LuLu)
Oh LuLu.....
Dulu kamu kecil jerr...hadiah istimewa drpd abg tersyg kpd ibu tercinta sempena hari ibu,..smpai jer kat rumah, waktu tuh karpet kt rumah x letak sbb nk bersihkan. Bile berjalan jer, kamu terjatuh sbb licin. Lepas tuh bangun smuler. Nak lari-lari pun tak berani lagi..umur baru hampir 2bulan. Minum susu pun taknak, kne gune picagari. Mase kamu smpai kt rumah, kamu demam. Nak bg ubat, kne paxe. Huhu. Cute sgt kamu, nakal pun tak sgt. Mata cantik, ekor pendek.hee

Skrg, kamu sudah besar.Ekor pun dah panjang, x snka ekor kucing memanjang ek..syg sgt dkat kamu..tp kamu sgt2 nakal...mcm Si Comel yg pergi itu. Perangai kamu x ubah mcm Si Comel. Suka nyakat org rumah yg lalu lalang. Suka gesel2 dkat kaki saya bile nak bermanja. Kamu juge ade kawan..encik johny yg sgt gedik ngade2 dan nakal~ hah. Ahh encik johny, kamu cute! Tp kamu gedik mcm betina..adoi..suka kaco saya, saya nak mandi pun kamu nk ikut. Saya nak online pun, kamu nk jugak menyibuk tlg tekan keypad…ish3…kwn elok2 dgn cik Lulu yer! Jgn gaduh2…temankan mama saya kt rumah taw..saya rindu kamu juga! Tp saya lg rindu ank buah sy, Muhammad hafiy. Miss u hafiy…miss u miss u..really2 miss u!! muaah2! Cik nja sygggg hafiy! Nnt cik nja dtg lawat yer!

(encik johny)

Saturday, August 15, 2009

Firstly, Alhamdulillah grateful to Allah, smpai akhirnya aku kat UIA kuantan dgn selamat. penat yg terbawa drpd hari khamis tak hilang laagi.. bertolak pkul 530ptg smpai Kuantan pkul 1030mlm. hurm, 5jam journey, biasalah bertolak mlm lagi2 hujan..berhenti solat lagi. Jom share kisah perjalanan ke MICCOS hari khamis tu. aku ngan Atikah naik kete dua org konvoi dgn Imad(dlm kete ade Amir+Afiq). FUuhh, naseb baek smpai jugak kat miccos, UPM. saudara Imad nih bwk laju + ganaz. peninnn den.isk. dekat miccos tuh, galak bukan main tak taulah dgn rakan2 yg lain..habis sume tester mknn nk rasa, trun naik trun naik escaltor, goodie beg pun grab 2. ish ish. haha. 3-4jam jugakla kt dlm tuh. penat2, panas2. huhu. balik tuh, ingt nk singgah pegi Alamanda dgn dak2 nih...tp x larat dh plak...penin kpale dh start ms nak konvoi dgn El dan Imad pusing2 mase nk cari jln keluar pegi Bangi/Putrajaya..huhu. so, balikla terus Ampang. Sampai rumah, penat tuh..nak jugak main dgn Hafiy..rindu, geram! comel!.hihi.
Hari jumaat tuh plak, pagi-pagi pegi servis kereta..t.hari tuh pegi Airport, teman mama amek Papa. Lepas tuh, aku lapar gler...sakit perut dh menyerang. mak aku suruh mkn kat aport. so, mkn la aku 2bungkus roti coklat + kuey teow sup! hehei. time otw balik ke ampang dr aport, aku boleh tido dlm kereta, saje kumpul tenaga.hehe. sampai2 je rkt rumah siap2 nak balik ke Kuantan. masuk je kereta...dlm 5minit lepas tuh hujan lebat gler! dentum guruh...aduh, baru kat Kl, dah start penat tgk hujan. pegi UIA gombak amek Amir. hujan still lebat. so, slow jerlaa. sepanjang perjalanan hujan sekejap2, tp lebat. lepas tuh, dekat Lanchang, angin lentang plak...goyang2 kereta. haihs. mcm2 pengalaman aku timba. so, stop solat dlu kat lamchang. nak sambung perjalanan tuh hujan lebat smuler. Smpai jer Gambang, lega sikit. trus zoom pegi Santai mkn2 kt sane. lebih kurg pkul 103o la smpai Santai. sampai UIA pkul 1130. fuh, Alhamdulillah~

Wednesday, August 12, 2009

till we meet again~

At last! dpt gk kitaorg berjumpa...hehehe. jumpe kat UM plak tuh, ade festival konvokesyen UM. Yani tlg amek aku n Liyana kt stesen putra universiti. thanx yani, luv u! heh. Dah name pun festival, cuci mate la aku, beli gk la brg.hihuha. panas seyh kt sane, dh la t.hari ktorg pegi, berpeluh2. minum ABC, mkn char keuy teow, minum cendol plak lepas tuh~ ape-ape pun janji ENJOY!!(fr left:liyana-me-yani)
yang atas nih, gmbar sekarang, cube cekidaut gmbr 4tahun lepas plak kat bawah nih..ngeh3~

p/s:mcm aku jer yg berubah drpd kembang ke kempis..ups! ;p

Tuesday, August 11, 2009

jum masak!

firstly, name masakan nih..aku bg sayur bakar jer la. name mcm x sedap, tp rase sedap! haha. senang jer taw, x payah gune periuk...so x payahla susah2 nak basuh periuk, sesuai untuk org2 yg diet atau menjaga badan mcm aku nih...hakkk hakkk...tuihhhhh~ heehe;p
so, memandangkan duk rumah, senang jer kan nak masak ape
pun ikut suke hati kita..lalala ~

mula2, korang sediakan bahan jer dlu, mcm biasa...sayur, bawang merah, bawang putih, halia, dan udang sebagai perasa! yummy

lepas tuh, korang amek aluminium foil ltak kan sumer bahan2 td, gaulkan dgn serbuk 'garlic steak', serius sedap i tell u! pastuh bungkus elok-elok, comel-comel..name pun dh anak dara kan..ngeh3. Then, lastly..bakar kan atas api kat dapur. bakar sekejap jer, jgn lame2..nnt x sedap. agak2 dah masak, angkat, siap, hidang!!
p/s: sorry for the low quality picture. and jgn terliur yerp! see ya ~(^_^)

Monday, August 10, 2009

cerita pasal H1N1

dapat dr email, I just copy n paste here~

story 1:


High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother's case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend on age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alQuran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors are still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other cases as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab bantu untuk cuba selamatkan adik I...


story 2:

ofistak best lah lepas nie....sunyi sepi. Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will die.


Take care You & Your Family

Sunday, August 9, 2009

semoga membantu




Thursday, August 6, 2009

Ancaman H1N1


Hari nih balik rumah! mmg nk balik rumah pun, aku dh beli tiket bus pkul 230ptg pun.. ttibe dapat news Kuliyyah Of Science cuti(KOS) !! Attention here! KOS cuti ye, bukan UIA :)
so, perasaanku seperti gulai pajeri nenas plak ttibe, ade rse manis2, tp ade rse msm2 gak...
Mmgla best dpt cuti, tp penat lah nnt nk kene ganti cls bertimbun2, leadership yg 2minggu lepas pun x berganti, apetah lg assignment yg menanti untuk ditekan butang SEND kat email, disertai dgn kerja-kerja memungut2 bahan-bahan rujukan utk EAP! aduhh...
Ape-apepun, time kasih Dean KOS sbb bg cuti kt ktorg...ha, ape lg..bersih2kanlah kerusi meja(ala-ala tindakan negara barat, jgn nk sibuk kenaikan gaji la, bonus la, politik la..)...sterelize sume tmpt2 kt kos, mahallah sume yer! hehe. hm..speechless plak =]
so, dah alang-alang packing barang nk balik pukul 230ptg utk naik bus, aku pun terus balik nek kete jerla, name pun dah cuti seminggu, xnk la aku tinggalkan myvi kesayangan aku kt kuantan..hukhuk:( berangkatlah pulang juga akhirnya..ditemani jijah, nadia dan ayu, 4org. Alhamdulillah, ringan beban duit minyak + tol..ngee~ tapi, smpai jer kat KL mcm pelik jer...x ramai org yg pakai mask time outin. x seperti di kuantan, polis trafik kuantan pun pkai mask taw!! stylo gituuu...adoii! org Kl, jgnla eksen sgt..haha..berbalik kepada ancaman H1N1, huuu.
Aku sgt takut mlm semalam sehingga sukar btul nak lelapkan mata. pukul 130 pagi aku msg 3-4org kwn aku..yg balas, hnya dua orang. time kasih atas kate-kate positif yer kawan! ajal maut di tangan Tuhan, x kire H1N1 atau tidak. selagi kite terdaya, sama-samalah berdoa utk diri kita, mak ayah, adik beradik, pendidik dan juga sahabat2! ok, itu sahaja utk hari nih, dah smnggu tak update blog kan..hee, tentu korang rindu dgn aku kan? yerp2...miss u too! so, take care of urself! dont forget ur mask before u step out..tp ade jer yg tak nak pkai..bak kata Prof.Torla;
"kalau dah mmg nak kene h1n1, korang pkai mask mcm mne pun, virus tuh akan masuk jugak celah2 kecil tuh dekat2 mask tuh...dah ketentuan Tuhan..." nauzubillah~ same2lah kita doa agar Allah SWT segera menaikkan semula ancaman H1N1 ke langit daripada kita semua...aminn...