Name:
Email Address:
No. Telefon :
Anda Berminat Untuk? : Turun Berat Badan
Tambah Berat Badan
Improve Kesihatan
Improve Kulit Muka
Kecergasan & Tenaga
Healthy Breakfast
Extra Income
Lokasi Anda?
Pernah menjadi Herbalife Distributor / Ahli?:

This form powered by Freedback

Sunday, December 27, 2009

shopin spree--<3


wahhhhh!! back pain sudah! plus headache=( penat sungguh jln2 KL td..lagi2 plak skrg rumah jauh dekat Bangi. and biler nak trun KL, kne suruh mama hntr kt stesen LRT. y? sbb balik KL tak bwk MYvi. sad thing tho. haha. miss my gold-gu-gurl. tgu sy balik ok..nnt sy panaskan enjin..lap2...tepuk2...usap2...and bwk go-gurl pg jln2.. ee..gedik gler aku.haha. so, mama drop me+iji at bdr tsk sltn. so, he heading to TS. and me, ape lg..jln2 kt jln.masjid india. so, beli gelang+shawl jer...sbb duit reserve nk beli ink printer kt lowyat.sedeh jap.haha. lpas tuh, pegi Isetan...beli make-up @ The Face Shop...best2. sgt suke lip balm diorg! awww <3>

Friday, December 25, 2009

balik rumah lagi

bulan december bulan paling best! sbb asyik berpeluang balik ke rumah wlpun semester dah pun start for abt 3weeks. awesome.awesome. clap.clap. balik rumah...clap.clap. kenapa saya suke balik rumah? sbb saya ade rumah baru. rumah baru saya cantek. ahaks (:
wlaupun tak buat ape kt rumah, tp saya suke sgt tgk muka papa dan mama saya. love.love.love! minggu depan nk balik rumah lagi....yeay!

Thursday, December 24, 2009

Alhamdulillah


Alhamdulillah....akhirnya my brother's BIG BIG event dah tamat. start from akad nikah to kenduri sblah perempuan dan berakhir di sblah lelaki. big CONGRATs to my mama cuz dialah org penting, watak utama.. dlm menjalankan dan menguruskan semua nih....mmg sgt3 MAMA!!! hehe. seriously....im so jealous dgn kakak ipar aku pnyer make-up tym majlis hari tuh...she looks so gorgeous!!! absolutely! i want it too during my wedding!! huhu. dan pelamin pun sgt cantek! sometimes i feel it so unfair......kat sblh lelaki sgt meriah.kecik hati la jugak kalau kawen aku nnt tak mcm nih kan....tapi mak aku dah ckp "kawen ja nnt buat kt rumah jerlah." dan aku....senyum jer...tanda tak kisah. tp dlm hati....kisah..wuwu +__+
aku kan perempuan? i mean...anak perempuan...mstila aku kesah, sedangkan kakak aku juge kesah. tapi takpelah....cuba buat2 tak kesah=)

ok, tapi ape2pun..aku sgt sgt happy sbb dpt bersama-sama dgn family hjung minggu tuh...ditambah plak dgn kehadiran my BFF...zura, liz dan 'aliah....thnk u so much cuz willingly to come to my brother's wedding last weekend! i heart u! muaahs.... thanx for him also cuz menunjukkan muka tym majlis tuh..hakhak.tak lupe juge..kps semua tetamu yg hadir! terima kasih dr saya dan sekeluarga~~ cheers bebeh!

Saturday, December 5, 2009

perfect gift!


THANK YOU...to my kakyung... hardiana haris. I couldnt describe how much I love u...Ja doakan kakyung tabah menempuhi kehidupan nih...dan always be happy...i will always be by ur side =)

Saturday, November 28, 2009

+__+

Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan. Diruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka. ''Tolonglah Encik ,saya lapar ,sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.''Dengan muka bengis,si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu . Dalam hatinya berkata ''Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain,tapi untuk diri dan keluargaku.'' Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.

Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain. Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis.

Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis . Suami yang baru itu menjawab dengan tenang : ''Demi ALLAH ,akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu .

RASULULLAH S.A.W Bersabda: ''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''.

Anas Malik pula meriwayatkan bahawa NABI MUHAMMAD S.A.W ada bersabda yang bermaksud ; ''Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya''.

p/s: CERITA INI MEMBERI PENGAJARAN BAHAWA HIDUP KITA SEPERTI PUTARAN RODA DAN TIDAK SELALUNYA DI ATAS .ADA MASA DAN KETIKANYA KITA AKAN TURUN DAN KE BAWAH DAN NAIK SEMULA ATAU SEBALIKNYA .

Thursday, November 26, 2009

esok...


kali kedua berhari raya aidiladha tanpa papa+mama....baru jer siang td hntr mama ke KLIA, mama nk pg sudan, teman papa raya kt sane plak..sbb papa x dpt balik raya haji kali nih..sooo sad..dh la dlm kereta time nk hntr mama pg aport aku buat mama mrh+sedih+susah hati+frust...
ja tak berniat pun,cume bile mama sentuh hal yg ja xnk dgr tuh, suddenly ja jadi tersentak dan marah dan menangis...mama pun mmg gelar ja ratu air mata kan...tak kire la bile mase bile2 mama ckp ayat sensitif sket ape2 jerlah..wlaupon kt kedai mkn tgh mkn ns lemak pun ja bleh menangis..tsk tsk tsk. manje btol! baru jer brape minit berpisah dgn mama kt aport td...dh rase rinduuuu sgt nk dgr suara mama...dua hari lepas time mama tgh packing2 brg nk pegi sudan, ja dtg kt mama golek2 atas katil mama...mama trus mrh...lpas tuh bile ja ckp psl cuti ni ja tak dpt tgk mama slalu..mama trus ckp..mehla peluk mama nih..tgk muka mama puas2...tym tuh ja terharu sgt..trus ja baring2 lg atas cadar katil mama yg mama syggg sgt nk duduk tuh...wlpun ma mrh, tp ma biarkan jer ja golek2...ja syggg mama! tapi bile kte jln sama2 jer dlm kete ke, kt dapur ke, kt mane2 jer...kte slalu gado kn..sbb ja slalu degil nk dgr pendapat mama. isk isk isk.mmg keras kepale btol...ampunnnn ma!! hari raya aidiladha nih, ja mintak ampunnnn sgt!+___+. stop sini jer la dlu..teardrops on my keyboard~~~

Tuesday, November 17, 2009

today is 17november!!

holiday till 6december...wee~holiday mood puhleaaaseee!! ok..tarik balik. takde holiday nyer..
exam baru jer habis. dan exam sem kali nih la yg paling truk penah aku lalui..sbb soalan sume giler giler punyer lpastuh exam berderet-deret smpai aku telan panadol 2x sehari for 3days non-stop.err~~but, finally..habis jugak semua paper tuh aku jwb.haha....tggu jerlah result nnt. harap-harap semua pass! serammmmmmm weyh ckp psl resul.stop.ckp psl cuti nih plak...huhu.
fiza! come on! this time...u need to prove yourself to be a good daughter! tlg mama kemas-kemas rumah pindah brg, uruskan kad perkahwinan angah...jage hati mama ok!! gambatee nja-chan!
hari nih jer, dua kali ulang alik pegi Bangi...hm, sgt penat ok~ mama mmg sgt3 bersungguh menyiapkan rumah kesayangan dia tuh! but..honestly..decoration sgt chantekkkk ma! u did a great job..tp skrg mama tgh stress sbb passport n tiket flight ke sudan hilang..ja harap ma dpt settlekan cpat2. jgn tensi tensi...nnt darah tinggi~~wuu~~ ja kesian sgt tgk mama penat, ja pun nak tumpang penat mama..ja tak kisah+__+
cuti nih xdpt nk goyang-goyang kaki duk rumah jage bdn ke hape ke maen game ke fcbooking ke..bla3..sumer tuh pause jer dlu...skrg nih..fokus.fokus kat ape yg perlu disettlekan..rumah ku..oh rumahku...ha! ade satu crite...sedang aku mengemas-ngemas baju dlm almari..nmpkla baju ex-bf aku belikan tym tuh f4 beb!!..haha..skrg dia kt ukraine wat medic. dah putus pun ngan gf baru dia.. now of cuz la single..sape nk? pegila risik.wahahaha.aku xnk...kemas-kemas lagi...terjumpa plak gmbar akt tgh masak kt dapor tym tuh f3!! gemok wehh..gemok gler pakai tshirt pooh warne biru...eish..naseb baek sedar cepat2...Alhamdulillah..dah kurus=)
oklah, dah penat taip..see ya!

Tuesday, November 3, 2009

study! study!

haihs....kenapa lah subjek sem nih susahh bebenooo..........!!!
penat nak faham....Dr.Raj!! help me=(
dah faham...nak hafal lg? protoplast? tebalnyer!! aaahhh...cmno? cmno?!
EXAM EXAM! NAK EXAM NIH! KENE GUNAKAN SELURUH OTAK TAHAP HOKAGE!
tak sabar nk balik rumah tlg mama! i'm going back to KL on 16th of november! see you there ppl!~~ hugs and kisses..


*BIG SIGH!!!!*

DOAKAN SAYA....OH SESAPE YG BACER ENTRY NIH TLG DOAKAN SAYA DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN DAN JANGAN MALAS2....


Sunday, November 1, 2009

rindu dekat dia


This 2nd of November 2009-Hafiy: 5months old. Yippppieee!!
SANGAT
rindu dekat Hafiy...last jumpe pun, 2minggu yang lepas. itupun tak puas dukung peluk cium. hmmm, knapelah aku tak terfikir utk balik ke kerteh weekend baru nih. rindu dekat senyuman dia, nanges dia, gelagat dia. haihs.....hari tuh jogging kat tasek, tgk budak2 kecik, baby comel2 giler...huhu. baby sume comel...geram! balik tuh, trus meleleh air mata sbb rindu nk dukung Hafiy plak.
kadang-kadang, bile teringat kat dia, mesti teringat tangisan pertama Hafiy yg aku dgr tym kat hospital, tym tuh dia baru jer lahir, duk dlm incubator...alaaa...sayunyer hati lihat hafiy baru je lahir melihat dunia... rezeki Allah SWT kepada kami sekeluarga. trime kasih sgt2..i'm happy for u kakyung..finally, doa Kakyung dimakbulkan.
satu perkara lagi yg aku slalu teringat...bile mlm jer, Hafiy slalu nanges sbb colic.alahai hafiyku syg...time tuh penatnyer tak terkata...tido tak cukup nak jage kamu.. nyenyak pun tak juga. Alhamdulillah, skrg semuanya okay..insya'Allah. Untuk hafiy, TERIMA KASIH sbb bagi Cik Nja pengajaran dan pengalaman yg paling berharga dan manis..my love to you..and your mum will remain for eternity~~

Tuesday, October 13, 2009

P.I.C '09


Entry nih aku nak cerita kisah aku kat pulau perhentian, hehe.
tapi, aku bukan pegi bercuti-cuti. aku pegi lumba lari. percaya tak? haha.
aku pun tak sure mcm ne aku bleh sesat join dak2 ARC pegi Perhentian Island Challenge(PIC) nih.
maybe sbb main objective aku nak pegi Snorkeling kot.wee=) time kasih Bubble bg kte ikot^_^
-hari bertolak-
so, dlm bus on the way nk ke jeti tuh...rase mcm x best pun ade, lagi2 kwn2 msg sedey sbb aku xde time biotech raya gath mlm tuh..
perjlnn 5jam ke besut.penat, nak muntah rs dlm bus.
dahla tak suke naik bus.huhu. nseb bek rmai gk kwn2 yg aku knal nk pegi PIC tuh..
jeng3...bile tibe je mase naek bot nk ke pulau perhentian besar tuh...perghhh!
angin kuat menentang kteorg tuh bez gler..rse mcm semua mslh hilang la kt dlm laut..dibawa angin sumer..
syokkkkk sgttttttttt!!!!! haha.ptg tuh, ape lg...terjun mandi laut..yes! itu yg aku nnt2kan~~
mlm tuh nak reg, name aku xde. cis..pending kt list name org yg brbyr tp, x kepilkan resit.huhu. tp aku dah email 2kali?!.rupe2nyer ooficials tuh terlupe nak update name aku. tp, xperla, lpas dinner tuh, smeua settle.
mlm lpas briefing, tdo awal...cuak plak nak race keesokan ari tuh.huhu.
-hari race-
pagi2 bgn siap2...ready naek bot nak pegi opening ceremony ngan lumba lari la nih..
kat pulau perhentian kecil.
novice kne lari 6km. tp bukan straight track yer, nek bukit turun bukit. giler penat.tym tuh nk give up pun ade.
tapi aku teringat mdm yati tunjuk video kt ktorg psl 'law of attraction'
so, aku percaya kt diri aku yg aku leh habeskan course nih...so, akhirnya aku berjaya jugak!
alhamdulillah...heppyyyy giler wlpun penat satu bdn tak terkata, sakit urat, sakit kaki, sakit bdn...etc etc..
ptg tuh, lepas race+lunch...semua dak2 uia dah pun smpai, ktorg pegi snorkeling plak. 4bot kot sewa.
wahhh!!! bez gler..mule2 stop kt tempat penyu. aku terjun2 jer, penyu tuh lari...sedey=(.
tempat kedua, kt tempat ikan2....terjun2 jer...tgk dpan mate..semua ikan. member, aliaa duk cmpak2 roti dpan mata aku. ikan nih tak nampak kot aku yg besar gedabak nih..leh plak langgar google aku..auch..kesian.hehe.
tempat stop ketiga, tak tawla...tgk coral kot..tp abg bot tuh bwk aku, g-ah, ngan ili pegi tgk shark..
swim..swim..swim..and swim...smpai aku rase air masin tuh semakin pekat dan pekat.semakin dalam dan semakin menyeramkan..huhu. kne gigit plak tuh ngan ikan2 kecik, ikan pe ntah..ikan bilis? kot?. siap nmpk ade org tgh dive lg kat dsar laut..malangnya, shark tak dijumpai. abg tuh ckp shark tido kot...ha..yela bang..penat jer swim jauh2.
hmm, satu hari nnt..aku plak berada kt tempat dorg..tnggulah..hee=>
pstuh, last visit...tmpat air terjun, air mengalir, air yg paling sejuk kt pulau tuh..so,
ktorg semua pun mandi2 manda kt situ dgn ghairahnyer...snap! snap! snap! ^__^
balik2 tuh, hujan makin lebat....mandi-solat. mlm tuh, closing cermony. mknn sedapp...ikan bkr, daging bakar, sup, nasi, meehon, mee...etc etc. fireworks giler arr...cantik tak terkata....mcm mlm merdeka plak.. 30min fireworks nonstop beb! 0_0.
balik2 tuh...booomm..tido!
-hari last di pulau perhentian besar-
pagi2 lagi ktorg dh jln2 tgk sunrise kat tepi2 pulau..pastuh kul 8lebih, abg man ngan bubble ajak cr nemo.
wahhhhhhhh..nk ikot!! swim swim..swim..ee..takut plak, air bergelombang kuat giler...pening aku. makin dlm plak tuh.
so, aku ngan ili berdiri jer kt tgh2 laut tuh dua org men tgk tgk ikan ngan google smbil mengapung2kan diri..lalala~
kul 11am, naek bot..balik ke jeti besut. bus ktorg dtg kul 4ptg. so, 1-2jam gk la buang masa kt jeti tuh. last2 Amin Idris ajak nek bus shuttle tuh jer pegi rumah dia kt jerteh. so, lunch+tour+mandi+tido kt rumah dia...bestnyer dpt mandi air bersih..! kul 6 bertolak balik UIA, gune bus persiaran taw!! cantek mewah gtu..hakhak. smpai UIA pkul 1155 mlm.
dan..itula saat-saat yg paling tak bahagia bg aku....dan sekarang, spttnye aku siapkan EAP-part referrence aku, tp aku pegi tulis entry panjang nih! so...see ya! =p

Wednesday, October 7, 2009

i'm here


hehe...i'm here! hafiza haris was here!! TO all readers, bukan taknak update blog... tapi bz dgn kerja-kerja hujung sem. kui3. mgu lepas mmg bz giler sbb ade Career Week 2009, aku plak asst. utk biro Exhibition. Mggu ni plak, kne submit term paper EAP...smbil sibukkan diri untuk gathering raya Biotech batch 072-081-082! yeah...tak sabar...semua budak biotech..batch yg terlibat, sila hadirkan diri dan jgn lupe byr RM7 kat treasurers kite ok!! support our batch please=)

sepatutnyer, hjung mggu nih aku pergi PIC, tapi lupe lak..Mdm Yati suruh submit term paper isnin nih.. hoho. aku nih, dahla wat essay nih lembab sket.

dikesempatan ini juge, nak ucapkan trime kasih byk2 kat dua org kawan rapat...Zura & Liz...sbb blanje aku Pizza Hut + Johny's Steambot + Big Apple!! hehe...dorg dua dpt gaji jd cikgu time cuti sem 3bulan hari tuh...~ lalalalaa :D

oh ye, Ahad lepas kami pulang beraya ke Pekan..ke rumah Ibu Bapa angkat..dorg tinggal kat Kg.Semangat...lpas tuh, mkn byk..hee~

So, itu aje yg nk share dari diri ini pada saat-saat ini....err..jgn lupe undi saya - Exco(BSBT) ScienceSS..hee.

Tuesday, September 29, 2009

bosan betul

boleh tak kalau taknak belajar dah biotek nih..nak belajar memasak plak, belajar menjahit, belajar hias-hias rumah, lepas tuh keje jadi full time housewife, jage rumah, hias rumah, masak masak, pastuh pelanggan masakan saya ialah anak-anak dan suami saya...pastuh jage anak..pastuh tiap tiap bulan suami bg elaun...wah! sronoknyer!! kui kui kui..
tibe -tibe trase lookin forward giler nak pegi umrah tahun depan, tak sabarnyer!
buhsan buhsan asyek bace nota.

Wednesday, September 23, 2009

yeah

berada di Ampang,..semestinya di rumah sendiri. tahun nih, hari raya cume balik satu kampung saje. kampung mak..walaupun, tiada opah-atuk, tiada embah-atuk. kami tetap pulang ke kampung. Mama nk lawat adik beradik, mak sedare, opah sdare, sedare2 la di kampung Perak. so, kami menunmpang di rumah adik mak. jumaat mlm tuh bertolak pukul 930mlm dr rumah. dlm perjalann ke Perak, byk sgt2 kereta. highway mmg x sunyi lngsungla. di tepi2 jln, mmg ade saje yg berhenti, di stesen2 minyak mmg penuh org smpaikan kereta beratur ke luar jalan highway, di R&R plak mmg x cukup meja, org berhenti rehat minum makan di atas rumput pun ade, tandas-tandas awam kehabisan air,dan ade juge bbrape kmalangan kecil. smpai2 di kampung pukul 130pagi. fuh, mmg smgt org malaysia pulang ke kampung berhari raya. yerla,nak beli kete skrg pun xperlu down payment kan=p. hakhak.
So, keesokan pagi(sabtu) kami ke pasar tani membeli belah untuk masak menu Hari Raya. dekat Pasar mmg sesak giler! haha. tapi, mak aku sronok2 plak..dia kate suke tgk brg2 kt pasar, rase mcm nk borong semua. gambar kt bwh ni menunjukkan sedikit suasana di pasar tuh.
bile nak start memasak jer...mak aku nk masak rendang daging, rendang ayam, kari ayam, lodehkering. makcik ibah nak msak lodeh basah, ayam msk merah. makcik yg sorang lg nak buat lemang biasa, lemang jagung. haha. byk2 menu...kelakar. penat giler nak sediakan bahan-bahan tuh semua. biler dah siap2 masak jer, mmg aku terlentang la tido..ka
kak aku tido sblh aku jugak. tgh2 ade baby Hafiy kt dlm buai. bile aku sedar dr tido..mak aku plak terlentang penat kt sblh. haha. nak tgk menu berbuka puasa yg terakhir kami? jeng jeng jeng.SEDAAAPPPP! yg kuning tuh buah mempelam. aku kupas 12biji. lenguh tangan...sbb tukang makannyer ramai gler...trmasuk budak2 yg kuat mkn=p
waktu pagi raya, abg dgn adik takde.huhu.mereka di Melaka. si adik menemani si abg ade program bersama anak-anak yatim di Petronas Melaka. ptg raya baru mereka sampai. raya tahun nih ceria...bersama si kecik Hafiy. hakhak. kemane-mane je rumah yg dituju mesti kami konvoi 3 kereta. best. hari raya kedua mmg mkn byk giler. smpai-smpai jer KL, sume org sakit perut..xtawla dorg nih makan pe.huhu. to be update...insya'Allah..cekidaut!


Friday, September 18, 2009

selamat hari raya 2009


SALAM LEBARAN 1430H buat semua.
tak sangka Ramadhan dah smpai ke penghujungnya.huhu.agak sedih di situ.
ape-apepun, disini...
penulis blog,Hafiza Haris ingin meminta maaf dr hujung kaki ke hujung rambut jika ade trkasar bhs, terlebih bicara, tersasul gurau senda..minta Halalkan segala mkn minum dan ilmu yg kita kongsi bersama-sama. Semoga kita berpeluang untuk bertemu Ramadhan lagi di tahun hadapan! hugs.kisses from me <3>

Sunday, September 13, 2009

rumahku syurgaku=)

kenyang.kenyang.kenyang
hehehe. Alhamdulillah...bersyukur amat sbb dah smpai rumah semalam.
sahur hari nih, untuk pertama kalinya aku mkn nasi. siap mkn kuey teow lagi.
berbuka smlm pun, aku siap tmbh nasi lagi. huaahhhhhh.byk giler aku mkn.
kene tegur sudeyyy ngan ayah aku mkn mknn berminyak x elok untuk kesihatan.
hakhak.sorry pa. i'm craving..LOL. org mude-mude mmg cmnih...haish.

Oh ye, berbalik kpd perjalanan ke Kuantan-KL smlm...cadangnya nak bertolak ke KL pkul 8am dr UIA,tapi......aku overslept!!! adoi....
maybe pnat sgt kot asyik tdo lmbt time exam smnggu tuh...lpas tuh, ptg smlm pegi bertarawih kt masjid..dgn sesak-sesak jln kt bandar tuh, tp tak kire nak merasa gak tarawih kt masjid besar Kuantan...huu.
So, bertolak la aku dr UIA pkul 840am. smpai-smpai Ampang pkul 1115am...err, agak laju juga aku bwk kereta kt karak tuh...hish! jgn buat lagi fza!! bahaye! bahaye!! wuwu +__+

naseb baek, semua OK.Alhamdulillah. Oh rumahku..syurgaku....TOODLESS~~~!!!

Thursday, September 10, 2009

my mother

tadi amek earphone ingt nak ulang dgr recording lecture Dr.Raj..tapi saje-saje pegi select lagu "Yusuf Islam-My Mother"...huuu..terus meleleh air mata....menghayati btol~


Your Mother Lyrics

click untuk dengar kat youtube

Tuesday, September 8, 2009

normal la tuh

byk masalah yg aku hadapi sepanjang minggu nih, bukan aku nak bebankan pembaca semua dgn cerita aku, bukan jugak nak suruh korang mengumpat belakang aku. tapi ini blog aku, so..aku nak luahkan kat sini. tak salahkan? kalau tak nak baca, tunggu aku post entry laen~

So, tentu ade pembaca yg ade bace status kt FB aku yg berbunyi :
" its not easy being a group leader for a problematic group" kan?
yer..aku ade lah class rep. untuk group EAP-Mdm Yati. Cls ktorg pada asalnya ptg khamis ditukarkan kpd jumaat ptg sbb clash,tapi sbb kbnykan ahli grp taknak jumaat ptg.alasan; sbb nak cuti 1hari at least dlm 1minggu.(note: ktorg biotech 081 ade cls everyday included sat&sun) kemudian lagi ditukarkan kpd rabu mlm. byk kali tukar smpai pening kpale n smpai mdm kate ktorg nih problematic grp. lepas tuh, bile bulan pose...mdm x prefer cls mlm. so, tiap2 mggu kne cnsult dgn mdm utk cr free time buat cls. dan setiap minggu itu aku terpaksa msg setiap 17 org beberapa kali untuk tentukan bile dorg free, ade yg de cls BM, ade yg de cls OC.huu.. lpas tuh, tiap2 minggu kene ngadap muke bro taufik nk booking veneu. asyik tukar2 ikut kehendak mdm la jugak kan nak LCD ke ape ke. huhu. paling pening minggu nih la sbb mdm nk buat consultation hr utk setiap org. so, nk cr slot tuh punyala pyh sbb semua bz nak study--->midterm xm...n byk lagi mslh kecik2 yg lain cthnyer kne mrh2 dgn sister tut tut ats alasan2 peribadi dia sendiri. cth:" i have basketball training la..etc etc..buat la waktu lain" "eh, apsl ptg tuh jugak..rushla!"...n etc etc lagi.

Next, Career Week 2009. yg tetibe tarikhnya bertukar kepada :
30 september-3 oktober nih.
byk keje nak kene buat...tapi semua keje stuck in the middle sbb nak kene tunggu progress bhgian PR dgn exhibitor. semua kelam kabut.hukhuk. ape korg ingt kami(biro exhibition) tak buat keje?! hari-hari aku duk fikir n doa taw..jgn la ingat nak main push je org buat keje. cube korg berada kt tmpat org yg ko duk kate kate tuh..ha, ape korg rase?! lepas tuh, ader gakla big sister nih yg aku tak berapa senang bila berada dgn dia. Dlm meeting, mcm biasa la serius bekerja smbil berdiskusi. lepas tuh, pernah jadi anak angkat sama2 dlm program baktisiswa kt Kg.Ubai, Pekan..time tuh bukan main mesra, baik lagi..konon2 kenal rapat bile bercakap dpan org2 kampung kat sana. Taapiii, bile jumpe smule kat kampus, jln tembung sblh pun x pandang weh!huu...mcm selfish pun ade!. aku ingat aku sorg je yg trase mcm tuh,..rupe2nyer kwn aku 2-3org pun melalui perkara sama gk! huh!

Lastly, mid-term exam. alaaa...normal la tuh stress exam.lagi-lagi dgn perasaan yg tak sabarnyer nak balik rumah puasa+raya...ish ish ish.. ape lg nk describe kan... setiap kali exam mmg pening kpale nyer...huhuhuhu. ok lah..tet! got things to do~

Thursday, September 3, 2009

adoila..


byk kejer! yeay yeay!
sabtu nih kene hantar tutorial genetic kt Dr.Zul, pastuh de cls 9pagi...
yeay! yeay!
ptg tuh plak ade exam bioprocess! mid-ter exam~

hakkk
hakkkk....
hakkkkkdoiiiii! :D

p/s: manela pegi earphone aku nih? huu..hurm!

Monday, August 31, 2009

family always comes first


i love my family
and I totally + really really fall in love with my hafiy....
somehow, sometimes....when I feel down, I feel sad...
look at his face....its really make me feel so relief...
this Ramadhan, i always open my pictures-family folder...
in one day..for several times...i keep on looking at those faces....
escpecially raya 2008's pictures...

rindu sgt.....tak sabarnyer nak raya...~!!
time hari raya jer peluang aku untuk jumpe bergelak ketawa bersuka ria dgn sumer ahli keluarga aku! sgt rindu detik-detik bergurau senda bersama adik beradik....prepare juadah berbuka dan juadah hari raya sama-sama...kejar ayam...naik motor pegi kedai cuci ayam...basuh ayam...masak-masak....makan ikan bakar+ ns lemak berbungkus-bungkus....siap lumbe sape makan pling byk....detik bermaaf-maafan di pagi raya....sgt syahdu dan kelakar giler papa mama time ukur tebal sampul duit raya yg kakyung and angah bagi..rindu time detik detik bertandang kt rumah sedare-sedare...ktorg adik beradik mesti mkn byk giler penuh perut.. AHHH....rindu semuala! paling suke hari raya....wowee=)
huuu......bersabarlah fza~!!

Thursday, August 27, 2009

sukela cube resepi orang

Haiip! tgh hari tadi pegi kuar jalan-jalan beli brg² nak buat
szakif pie! hee:) balik jer, trus solat. then, memulakan proses² pembuatan pie. time masak², sab
ar jer la kan bau² yg terhasil tuh... al-maklumlah, puasa...hihi. SOOO, inilah hasilnya!! tadaaa!! trime kasih amat kepada tuan yg mengajar!
tapi, buka puasa td...aku dah rase hasilnya...sedaaappp!
(tp, sbrnrnyer masin sikit, trcmpk garam lebih kot;p)
Actually, pie nih aku buat khas untuk saudara Said Imaddudeen! Selamat menyambut hari ulang tahun kelahiran yg ke-22 selasa baru nih...25.08.09..same dgn kakyung! haha, ja berharap sgt ja dpt POS EKSPRESS(serius nih,huu) 1 drpd 4 bekas pie nih kat kakyung(kerteh) nunnn!! huhu :(

ahakz....jgn jelez!
(p/s : serius x rugi blaja ari tuh...hihi)

Saturday, August 22, 2009

sabar itukan separuh drpd iman

"aku nak reverse, ko pun nak reverse jugak..kan dah kne!
xde mate ke??!"


huu...sabar fza sabar....
bulan Ramadhan ni...sabar byk2...
jgn sedeh2...sabar ye!!
jgn marah-marah2 smule taw...sabar taw!!

p/s:tgh sabarla nih,,tp tumpah jugak air mata bile org sekeliling concernkan:)

Thursday, August 20, 2009

Why read the Quran even though we can't understand it?

a story to share :

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quraan. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.One day, the grandson asked, "Grandpa, I try to read the Quraan just like you, but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. what good does reading the Quraan do? "
T
he Grandfather quietly turned from puttin coal in the stove and replied, "Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water." The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, " You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy run faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead. The old man said, "I don't want a bucket of water, but I want a basket of water.You're just not trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try again.
At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even he ran as fast as he could, the water leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty.
Out of breath, he said, "See Grandpa, it's useless!" "So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket." The boy looked at the basket and for the first time realized taht the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and now was clean, inside and out. "Son, that's what happens when you read the Quraan. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah SWT in our lives."

~ by reading the Quraan translation, we may understand the meaning of it easily and implement it in our daily life insya'Allah~

p/s: Selamat menyambut bulan Ramadhan yg mulia, same-samelah kita beribadah dan mengumpul sebanyak-banyak pahala.


Monday, August 17, 2009

huhu

~tak suka menunggu dan ditunggu.~

p/s: uu,tak nak ckp panjang. tapi pesanan khas buat anda semua, belajarlah tepati masa escpecially bile ade meeting untuk program, kelas, discussion. kalau kamu semua tak cuba untuk tepati masa, kamu secara tidak langsung menganggu masa aktiviti kawan-kawan kamu, tahu ke tak? kalau tak tahu, ini saya bgtaw yer~
kadang-kadang, bile kawan rapat kita dah biasa dtg lambat...kita jenis yang dtg awal, secara tidak langsung, ia boleh mempengaruhi, tahu ke tak? ni saya bg taw lg...huwaa +__+

Sunday, August 16, 2009

OH LULU

(cik LuLu)
Oh LuLu.....
Dulu kamu kecil jerr...hadiah istimewa drpd abg tersyg kpd ibu tercinta sempena hari ibu,..smpai jer kat rumah, waktu tuh karpet kt rumah x letak sbb nk bersihkan. Bile berjalan jer, kamu terjatuh sbb licin. Lepas tuh bangun smuler. Nak lari-lari pun tak berani lagi..umur baru hampir 2bulan. Minum susu pun taknak, kne gune picagari. Mase kamu smpai kt rumah, kamu demam. Nak bg ubat, kne paxe. Huhu. Cute sgt kamu, nakal pun tak sgt. Mata cantik, ekor pendek.hee

Skrg, kamu sudah besar.Ekor pun dah panjang, x snka ekor kucing memanjang ek..syg sgt dkat kamu..tp kamu sgt2 nakal...mcm Si Comel yg pergi itu. Perangai kamu x ubah mcm Si Comel. Suka nyakat org rumah yg lalu lalang. Suka gesel2 dkat kaki saya bile nak bermanja. Kamu juge ade kawan..encik johny yg sgt gedik ngade2 dan nakal~ hah. Ahh encik johny, kamu cute! Tp kamu gedik mcm betina..adoi..suka kaco saya, saya nak mandi pun kamu nk ikut. Saya nak online pun, kamu nk jugak menyibuk tlg tekan keypad…ish3…kwn elok2 dgn cik Lulu yer! Jgn gaduh2…temankan mama saya kt rumah taw..saya rindu kamu juga! Tp saya lg rindu ank buah sy, Muhammad hafiy. Miss u hafiy…miss u miss u..really2 miss u!! muaah2! Cik nja sygggg hafiy! Nnt cik nja dtg lawat yer!

(encik johny)

Saturday, August 15, 2009

Firstly, Alhamdulillah grateful to Allah, smpai akhirnya aku kat UIA kuantan dgn selamat. penat yg terbawa drpd hari khamis tak hilang laagi.. bertolak pkul 530ptg smpai Kuantan pkul 1030mlm. hurm, 5jam journey, biasalah bertolak mlm lagi2 hujan..berhenti solat lagi. Jom share kisah perjalanan ke MICCOS hari khamis tu. aku ngan Atikah naik kete dua org konvoi dgn Imad(dlm kete ade Amir+Afiq). FUuhh, naseb baek smpai jugak kat miccos, UPM. saudara Imad nih bwk laju + ganaz. peninnn den.isk. dekat miccos tuh, galak bukan main tak taulah dgn rakan2 yg lain..habis sume tester mknn nk rasa, trun naik trun naik escaltor, goodie beg pun grab 2. ish ish. haha. 3-4jam jugakla kt dlm tuh. penat2, panas2. huhu. balik tuh, ingt nk singgah pegi Alamanda dgn dak2 nih...tp x larat dh plak...penin kpale dh start ms nak konvoi dgn El dan Imad pusing2 mase nk cari jln keluar pegi Bangi/Putrajaya..huhu. so, balikla terus Ampang. Sampai rumah, penat tuh..nak jugak main dgn Hafiy..rindu, geram! comel!.hihi.
Hari jumaat tuh plak, pagi-pagi pegi servis kereta..t.hari tuh pegi Airport, teman mama amek Papa. Lepas tuh, aku lapar gler...sakit perut dh menyerang. mak aku suruh mkn kat aport. so, mkn la aku 2bungkus roti coklat + kuey teow sup! hehei. time otw balik ke ampang dr aport, aku boleh tido dlm kereta, saje kumpul tenaga.hehe. sampai2 je rkt rumah siap2 nak balik ke Kuantan. masuk je kereta...dlm 5minit lepas tuh hujan lebat gler! dentum guruh...aduh, baru kat Kl, dah start penat tgk hujan. pegi UIA gombak amek Amir. hujan still lebat. so, slow jerlaa. sepanjang perjalanan hujan sekejap2, tp lebat. lepas tuh, dekat Lanchang, angin lentang plak...goyang2 kereta. haihs. mcm2 pengalaman aku timba. so, stop solat dlu kat lamchang. nak sambung perjalanan tuh hujan lebat smuler. Smpai jer Gambang, lega sikit. trus zoom pegi Santai mkn2 kt sane. lebih kurg pkul 103o la smpai Santai. sampai UIA pkul 1130. fuh, Alhamdulillah~

Wednesday, August 12, 2009

till we meet again~

At last! dpt gk kitaorg berjumpa...hehehe. jumpe kat UM plak tuh, ade festival konvokesyen UM. Yani tlg amek aku n Liyana kt stesen putra universiti. thanx yani, luv u! heh. Dah name pun festival, cuci mate la aku, beli gk la brg.hihuha. panas seyh kt sane, dh la t.hari ktorg pegi, berpeluh2. minum ABC, mkn char keuy teow, minum cendol plak lepas tuh~ ape-ape pun janji ENJOY!!(fr left:liyana-me-yani)
yang atas nih, gmbar sekarang, cube cekidaut gmbr 4tahun lepas plak kat bawah nih..ngeh3~

p/s:mcm aku jer yg berubah drpd kembang ke kempis..ups! ;p

Tuesday, August 11, 2009

jum masak!

firstly, name masakan nih..aku bg sayur bakar jer la. name mcm x sedap, tp rase sedap! haha. senang jer taw, x payah gune periuk...so x payahla susah2 nak basuh periuk, sesuai untuk org2 yg diet atau menjaga badan mcm aku nih...hakkk hakkk...tuihhhhh~ heehe;p
so, memandangkan duk rumah, senang jer kan nak masak ape
pun ikut suke hati kita..lalala ~

mula2, korang sediakan bahan jer dlu, mcm biasa...sayur, bawang merah, bawang putih, halia, dan udang sebagai perasa! yummy

lepas tuh, korang amek aluminium foil ltak kan sumer bahan2 td, gaulkan dgn serbuk 'garlic steak', serius sedap i tell u! pastuh bungkus elok-elok, comel-comel..name pun dh anak dara kan..ngeh3. Then, lastly..bakar kan atas api kat dapur. bakar sekejap jer, jgn lame2..nnt x sedap. agak2 dah masak, angkat, siap, hidang!!
p/s: sorry for the low quality picture. and jgn terliur yerp! see ya ~(^_^)

Monday, August 10, 2009

cerita pasal H1N1

dapat dr email, I just copy n paste here~

story 1:


High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother's case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend on age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alQuran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors are still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other cases as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab bantu untuk cuba selamatkan adik I...


story 2:

ofistak best lah lepas nie....sunyi sepi. Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will die.


Take care You & Your Family

Sunday, August 9, 2009

semoga membantu




Thursday, August 6, 2009

Ancaman H1N1


Hari nih balik rumah! mmg nk balik rumah pun, aku dh beli tiket bus pkul 230ptg pun.. ttibe dapat news Kuliyyah Of Science cuti(KOS) !! Attention here! KOS cuti ye, bukan UIA :)
so, perasaanku seperti gulai pajeri nenas plak ttibe, ade rse manis2, tp ade rse msm2 gak...
Mmgla best dpt cuti, tp penat lah nnt nk kene ganti cls bertimbun2, leadership yg 2minggu lepas pun x berganti, apetah lg assignment yg menanti untuk ditekan butang SEND kat email, disertai dgn kerja-kerja memungut2 bahan-bahan rujukan utk EAP! aduhh...
Ape-apepun, time kasih Dean KOS sbb bg cuti kt ktorg...ha, ape lg..bersih2kanlah kerusi meja(ala-ala tindakan negara barat, jgn nk sibuk kenaikan gaji la, bonus la, politik la..)...sterelize sume tmpt2 kt kos, mahallah sume yer! hehe. hm..speechless plak =]
so, dah alang-alang packing barang nk balik pukul 230ptg utk naik bus, aku pun terus balik nek kete jerla, name pun dah cuti seminggu, xnk la aku tinggalkan myvi kesayangan aku kt kuantan..hukhuk:( berangkatlah pulang juga akhirnya..ditemani jijah, nadia dan ayu, 4org. Alhamdulillah, ringan beban duit minyak + tol..ngee~ tapi, smpai jer kat KL mcm pelik jer...x ramai org yg pakai mask time outin. x seperti di kuantan, polis trafik kuantan pun pkai mask taw!! stylo gituuu...adoii! org Kl, jgnla eksen sgt..haha..berbalik kepada ancaman H1N1, huuu.
Aku sgt takut mlm semalam sehingga sukar btul nak lelapkan mata. pukul 130 pagi aku msg 3-4org kwn aku..yg balas, hnya dua orang. time kasih atas kate-kate positif yer kawan! ajal maut di tangan Tuhan, x kire H1N1 atau tidak. selagi kite terdaya, sama-samalah berdoa utk diri kita, mak ayah, adik beradik, pendidik dan juga sahabat2! ok, itu sahaja utk hari nih, dah smnggu tak update blog kan..hee, tentu korang rindu dgn aku kan? yerp2...miss u too! so, take care of urself! dont forget ur mask before u step out..tp ade jer yg tak nak pkai..bak kata Prof.Torla;
"kalau dah mmg nak kene h1n1, korang pkai mask mcm mne pun, virus tuh akan masuk jugak celah2 kecil tuh dekat2 mask tuh...dah ketentuan Tuhan..." nauzubillah~ same2lah kita doa agar Allah SWT segera menaikkan semula ancaman H1N1 ke langit daripada kita semua...aminn...

Wednesday, July 29, 2009

berita sedih

lebih kurang pukul 2 t.hari, aku baru terperasan
kat handset aku ade 3 missed call,

dari cik pipi. oh, mengapa ye? kat inbox pula, ade msg
dr kwn bertanyakan "fiza, pg hsptal x?"..

handset ku silent, so tak perasan plak sbb tertinggal dlm kereta.
aku pun cepat² call cik pipi smule...emm..rupe² nyer..
ade berita sedih.
kwn kitorg, Nur Maslina course CTS,
meninggal dunia kemalangan motor dgn bas.

mule², tym cik pipi ckp tuh, aku ingtkan Mas..
Masturah biotek classmate ktorg. Astaghfirullah~ Nauzubillah~..


so, trus laju jer pegi HTAA....rmai btul org kt sane..
staff KOS, lecturers, vice president SRC pun ade,
president Sciencess pun ade..dan rakan2 semua dr kos Biomed, Biotek,CTS,Medic,ALLiedHS...etc.

tapi, tak sempat plak nak tgk jenazah sbb bedah siasat lame sgt.
.kwn² aku blum solat Zuhur lagi..(tym tuh dah pukul 3lebih)
so balik hostel..wuwu...sedeh btol tak dpt tgk
jenazah buat kali terakhir..
baru jer bergurau senda dgn arwah
semalam kat kelas Ethics ptg smlm..

Roh arwah insya'Allah dikebumikan mlm ni di Raub, Pahang.

Ajal nih dtg bila-bila masa saje, kite tak taw bile.
ape-ape pun, berhati hatilah di jalan raya kepada penunggang² motor
dan pemandu² kereta wahai rakan²..

Semoga roh arwah ditempatkan bersama org-org yg beriman...
aminn...Al-fatihah.


Hurm, satu lg perkara yg amat merisaukan..H1N1.
harituh Uitm umum cuti midterm awal, lepas tuh
ILM,IKIP,UPM...UPSI..

dan mungkin ade lg(tak ingat). ohhhh....saya tak nak UIA
umum cuti juga! rela dikuarantinkan di dalam ini....
taknak cuti midterm 2minggu nnt kene potong! :(

kat Malaysia nih pun, dah sampai peringkat keenam.
Bahaye tuh! dah semakin melular..

risau! risau! sigh! sigh!
sudah 4kes kematian dicatatkan sehingga hari ini....

kawan²...jgn pergi mane² kat tempat yg rmai org!
berhati-hati ye~


Tuesday, July 21, 2009

HAPPY BELATED FATHER'S DAY!

Aku berdoa dan berharap,
jika pada suatu hari nanti, tiba masanya aku akan berkahwin,
aku ingin berkahwin dengan seorang lelaki seperti ayah aku..
Insya'ALLAH.

Beliaulah pembakar semangat aku untuk
sentiasa tabah dalam menuntut ilmu,

Beliaulah yang sentiasa menyokong setiap
langkah-langkahku untuk mengecapi kejayaan,

Beliaulah insan yang sentiasa menghantar e-mail
dan tidak pernah lupa memesan agar aku sentiasa ingat pada Allah.

Beliaulah juga insan yang mampu membuatku
menitis air mata setiap kali beliau memberi kata-kata
inspirasi pada aku.


*speechless*

I LOVE YOU PAPA!!


Saturday, July 18, 2009

aduh

  • tak dapat nak update blog selalu mcm biase.
  • kelakarnyer rase sem nih kne ckp english byk2 plak..
  • sbb sem lepas ckp melayu byk2...almaklumlah,
  • sem lepas amek subjek BM, sem nih amek subjek English for Academic Purposes(EAP) plak..huhu
  • tak boleh nak fikir balik rumah selalu sbb ade class bioprocess + genetic + tissue culture on weekend! :(


Wednesday, July 15, 2009

tazkirah I

tazkirah untuk diri sendiri....untuk renungan orang lain juga.

JANGAN ANDA CARIK-CARIK HATI ANDA
DENGAN KEDUA TANGAN ANDA SENDIRI

"jauhilah apa saja yang dpt membunuh waktu anda, seperti membaca majalah² hiburan dan gambar² lucah, buku2 berisi propaganda kekufuran, kisah² yang merendahkan moral, atau mengikuti pemikiran² yang menyimpang. Manfaatkanlah waktu anda dengan membaca majalah2 Islam, buku² yang bermanfaat, buletin² yang membangun akhlaq, majalah² kajian yg berguna bagi anda di dunia dan di akhirat. Sesungguhnya, ade sejumlah artikel +buku yg dpt menciptakan keraguan dlm hati dan penyimpangan.
semua itu merupakan pengaruh budaya sesat..."

Iktibar pada hari ini:
semoga Allah swt melancarkan segala urusanku..aku harap aku pilih jalan yg betul tadi,
insya'Allah...inilah yang terbaik dan mampu membuka minda + hatiku lebih luas. moga-moga hati lebih terbuka dlm menerima perkara-perkara yg lebih baik, matang, dan memperoleh lebih banyak pengalaman....but still i'm a
cheerful lady and happy-go-lucky!!


:)

Tuesday, July 14, 2009

teringat

Baktisiswa atau lebih dikenali dgn Program Anak Angkat, kat Kg.Ubai, Penor, Pahang. 9-12 July 2009
  • kalau nak ingtkan perkara pertama sepanjang program nih, mesti aku teringtkan adik² angkat aku kt sane...si aisya tuh gedik+suke godek brg2 aku and msg dlm fon aku, si apik plak baik jer lah..suke dekat ngan aku sbb aku nih suke buat lawak n bg dia teka-teki
  • kedua, anak saudara belah mak ade 3org perempuan..suke 'menyendeng/menggesel' kat aku ngan zura...suke pegang²...x biase plak, sbb xde adik perempuan.
  • ketiga, anak kak ijan(saudara mak) sgt² dan teramat nakal..bleh hncur bdn aku diorg kerjakan...Usman dgn Umar.
  • keempat, nasi dagang kedai HARINA....sgggttttlaah SEDAP! aku plak mmg suke nasi dagang...and hantu rambutan kt sane..hakhak
  • kelima, mak sgt baek hati...suke sgt penuhkan perut aku ngan zura...mmg rase mcm gemuk semacam jer time kt sane
  • keenam, dpt berjalan-jalan kt kebun cili buat pertama kali
  • ketujuh, enjoy sgt maen sukaneka dgn budak-budak sbb dh lame x bersukan sebegitu;p
  • kelapan, dapat mandi manda kt Pantai Sepat(sister, 3 org jer yg terjun laut). ..sgt berpuas hati! hak hak :)
  • kesembilan, sronok dpt kenal ramai makcik² and nenek/tok kat sane...semua org baek hati and sporting!
  • yg terakhir, semoga dapat menjejakkan kaki kat sane lagi, Insya'Allah.

Wednesday, July 8, 2009

buang masa

sampai jer uia, lepas dpt kunci bilik...aduh, x sempat nak duduk ke,
baring ker, aku terus pegi kemas2 bilik, sapu2 sampah,
bersihkan kipas, tingkap, mop lantai, lap2 meja, buku....
fuhhh lega....tapi pagi ni, aku mop lagi lantai untuk 2nd round plak..
nasib baik bilik kecik jer...haha. berpeluh2 la jugak..
tebbakar berpuluh-puluh kalori semalam + pagi ni.

dah bosan, pegi jenguk2 facebook, click2 la satu quiz nih..
called : Dr Phil Psychology Test.

"Others see you as an exciting, highly volatile, rather impulsive personality; a natural leader, who`s quick to make decisions, though not always the right ones. They see you as bold and adventuresome, someone who will try anything once; someone who takes chances and enjoys an adventure. They enjoy being in your company because of the excitement you radiate."


hakhak, cm btOl jer..escp part
"...quick to make decisions, though not always the right ones.."
kat rumah, slalu dah kne sound ngan mama...
cepat sgt nak wat assumptions and fikir jalan mudah.



Tuesday, July 7, 2009

cuti dah habis

Alhamdulillah, smpai jugak aku kat uia kuantan kembali. mlm td tidur lambat, hafiy menangis, risaunyer aku, beberapa kali aku pergi jenguk dia. mama suruh aku pegi tidur jer, biar dia yg uruskan. kakak aku pun dah tertidur, kesian dia penat.
Tapi, manela aku sampai hati dgr hafiy nangis, pastuh aku senang lenang nak pejam mata-tido.
ish.tapi, ikutkan jugakla arahan mama dan pergi tidur. hmm.
So, pagi tadi..kemas-kemaskan semua brg, masukkan dlm kereta, tunggu papa call via skype.
lepas papa call, borak-borak dgn papa..cium-cium hafiy..aku pun bertolak.
dah lame plak tak drive jauh²..rase mcm 3jam perjalanan tuh ibarat 10jam.
penatnyer tgk jalan raya, lenguhnyer kaki dan tangan. tibe² terfi
kir yang....besar jugak Malaysia nih sebenarnyer..hukhuk.
Dalam perjalanan tuh, mcm-mcm aku fikir lagi, walaupun cuti almost 3bulan, tapi rupe-rupenyer sekejap jer rase...pejam celik, pejam celik, dah berlalu pun...
rindu pulak kat mama. kesiannyer mama..lepas nih tinggal berdua jer dgn iji(adik). hmm
kesiannyer ayah aku cari rezeki tanpa henti semata-mata untuk s
ara kami sekeluarga..jauh pulak tuh merantau...Ja sentiasa doakan Papa dan Mama sehat selalu dan murah rezeki.
Yang paling aku rindu hafiy la, anak kakyung..hmm. sedihnyer aku tak dpt nak slalu tgk dia lg...semoga dia membesar dgn baik.

lectures start 13hb nih, hope for the best, and beat the rest!! amin...



p/s: 9hb nih pegi prog Baktisiswa (sbb tuh balik kuantan awal)

Sunday, July 5, 2009

Pet World Malaysia 2009 Expo

at MID VALLEY~


*yg nih hensem skali kt situ, aku dah jatuh hati..ahakz! siap pakai jersey No. 10 Brazil plak tuh..wahh2...(bkn jatuh hati dgn tuan dia ok! )

*diperkenalkan arnab yg sgt kiut...mulut muncung²..hee~

*tadaa.....ade event pasal anjing..x mao join..hee~


*jeng-jeng-jeng...DARE TO TRY!! its free of charge jer...wahh! untung btOl aku~sepanjang kat expo tuh, dpt free IAMS food for kitten for FREE, dpt goodie bag dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia , dpt tgk2 berjenis-jenis kucing..and etc.
ErRR...sgt-sgt-sgt sory kalo aku buat pembaca-pembaca yg membaca blog aku neh jelez....nak pegi expo nih pun, last minute..huhu, tuh pun dpt news nih dari Szakif kat FB, trus zoom out pg Mid Valley dgn Zura....wachaaaa! :D


p/s: to see more pics, as usual...facebook!

MIDE

Malaysia International Dive Expo 2009

mule2 tak terase pon nak pegi,
lpas tuh, ade member aku nih galakkan aku pegi..
so, aku pun pegi la..dgn Zura.
best gak, and dapat byk info... :D

*dgn Divers dtg dr mane pun aku tak sure, ttbe nak join aku bergambar :)

*before balik, dah penat pusing MIDE dgn Domestic Tourism Expo